Здраве

Славов: Имаме готовност да реагираме при всяка ситуация, свързана с коронавируса

„Не виждаме основания за паника, презапасяване с продукти или психоза сред населението. Държавните институции, общините, лечебните заведения и съсловните организации са в добър синхрон помежду си, има готовност за адекватна реакция при всеки един случай. Хората следва да бъдат напълно спокойни.“, заяви днес областният управител Недялко Славов след проведеното днес първо заседание на сформирания Областен кризисен щаб в Смолян.

„Имаме готовност да реагираме при всяка извънредна ситуация, свързана с коронавирус COVID-19. Държавните институции, съвместно с общините и всички заинтересовани страни в сферата на здравеопазването, сме в добра координация и за момента нямаме основания за притеснения, нито в страната, нито в областта има регистрирани случай на заболяването“, добави областният управител.

На заседанието е решено влизащите през ГКПП Златоград да попълват анкетна карта, в която са включени въпроси откъде идват, през какви страни са преминали, продължителност на престоя, имат ли здравословни оплаквания и данни за личния им лекар. Попълнените анкетни карти ще бъдат предоставяни на РЗИ-Смолян за анализ и предприемане на превантивни мерки при необходимост.

На общопрактикуващите лекари и лечебните заведения в областта е препоръчано стриктно да спазват алгоритъма за поведение при съмнителен случай; гражданите да запазят спокойствие, да се предпазват, като при грипна инфекция, да не пътуват в страни с установено наличие на вируса, да избягват публични събирания и контакти с болни, да спазват лична и битова хигиена, да предприемат мерки за засилване на имунната система, при първи симптоми на инфекция да се свържат с личния си лекар.

„За момента епидемиологичната обстановка не изисква ограничаване на притока на туристи в региона и отлагане на мероприятия. Оставаме особено внимателни на граничния пункт, предвид това, че в Гърция има констатиран случай на вируса. В момента фокусът ни е насочен най-вече там, както и в училищата и детските градини, където вероятността за разпространението е по-голяма, предвид събирането на много деца на едно място.“ – уточни областният управител.

От РЗИ – Смолян е изпратено писмо до хотелиерите на територията на област Смолян във връзка с пристигащите туристи, с инструкции как да реагират при поява на симптоми и инфекция, както и да подпомагат свързването на туристите с лечебно заведение на територията на областта.

С алгоритъма за предпазване от коронавирус COVID-19 и информация по темата може да се запознаете на страницата на Министерството на здравеопазването.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close