Темида

Славка Чакърова спечели в съда битката с Черпоков и ГЕРБ за ТИЦ „Чудните мостове“

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Общинския съвет в Чепеларе, с което областният управител Недялко Славов получи за три години сградата на Туристическия информационен център в природната забележителност Чудните мостове край чепеларското село Забърдо.

Битката за Центъра се води между кмета на Чепеларе Славка Чакърова и кмета на село Забърдо Валентин Черпоков и включилата се на страната на Черпоков местна структура на ГЕРБ, която въвлече в схватката и областния управител Недялко Славов (председател на ГЕРБ – Златоград). Тя започна през май, миналата година, със заповед на Чакърова за преустановяване дейността на ТИЦ “Чудните мостове“ и съкращаване на двете служителки, работещи там. Назначената от кмета на Чепеларе комисия установява, че непосредствено до общинския ТИЦ са били разположени четири маси за извършване на търговска дейност, кафе-автомат, хладилна витрина за безалкохолни напитки и павилион за топли закуски, за които не са заплащани никакви такси. А павилионът и кафе-автоматът били свързани с електрическата мрежа на центъра без разрешение, без да е било плащано на общината за ползване на електричество. Събраните такси от санитарните възли, използвани от туристите, от началото на годината са били едва 120.00 лева. Тези средства не са внесени по сметка или отчетени в касата на Община Чепеларе, пише в констативния протокол на комисията.

През юни м. г. областният управител Недялко Славов след среща с председателя на Общинския съвет Росица Черпокова – дъщеря на Валентин Черпоков, и ръководителя на групата съветници от ГЕРБ Искрен Бозов изпраща писмо до кмета на Чепеларе, с което иска общината да му предостави безвъзмездно за ползване туристическия информационен център. Последва и решение на ОбС за допълване на годишната програма за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи общинска собственост през 2017 г. като в нея включва и ТИЦ „Чудните мостове“. Доминираният от ГЕРБ общински съвет взема решение и да предостави на областния управител безвъзмездно за срок от 3 години на сградата, която е публична общинска собственост. Актът на Общинския съвет бе обжалван от Славка Чакърова в Административния съд в Смолян.

Магистратите в Смолян отсъдиха в полза на областния управител и управляващата партия, като потвърдиха решението на Общински съвет – Чепеларе като мотивирано, правилно и законосъобразно. Според върховните съдии обаче то е немотивирано, а включването на имота в годишната програма за 2017 г. е незаконосъобразно. В конкретния случай „Общинският съвет в Чепеларе не е доказал наличието на една от предпоставките на чл.12, ал. 3 от Закона за общинската собственост, а именно, че този имот не е необходим за нуждите на органите на общината или на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка“, пише в решението на съда. Съдебният акт е окончателен и не подлежи на обжалване.

Advertisement
Back to top button
Close