Местна властНА ФОКУС

Славка Чакърова не е нанесла вреди на община Чепеларе, реши съдът

 

Съдът отхвърли иска на кмета на Чепеларе Боран Хаджиев срещу бившата кметица Славка Чакърова за причинени вреди на общината. Последователно Районният съд в Чепеларе и Окръжният съд в Смолян излязоха с решения, че предшественичката му на поста няма вина и не е нанесла вреди.

Делото бе образувано миналата година в Чепеларския районен съд с иск за 20 000 лв. – частичен иск от претендираните 325 000 лв. Процесът бе прецедент за страната ни, а с решението на съда Боран Хаджиев губи удобството си да се оправдава с наследството при всеки удобен случай.

Сумата, за която претендираше настоящият кмет представлява присъдените лихва и разноските по търговско дело 42/2019 г., които Община Чепеларе бе осъдена да плати на „Глобал Клинър“ (една от фирмите на „Титан“ – б.а.). Към материалите по делото срещу Чакърова от Община Чепеларе представи като доказателство и доклад на АДФИ от 25 юни 2019 г., в който са отразени констатации за отклоняване на целеви средства от такса битови отпадъци за други цели.

За огромните дългове към сметосъбиращата фирма, натрупани в продължение на три години и половина, се разбра през след решение на Окръжния съд в Смолян от 9 декември 2019 г., когато Община Чепеларе бе осъдена да плати на „Титан“ ‭1 838 805,18 лв., от които 1 512 881.78 лв. задължение по договор, лихва за забава в размер на 221 479.77 лв. и 104 443.63 лв. разноски по делото.

Договорът между Чепеларе и „Глобал Клинър“ е сключен на 18 септември 2015 г. за срок от 60 месеца и с предмет „Сметосъбиране и сметоизвозване до регионално депо „Теклен дол“, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, зимно поддържане и снегопочистване на територията на град Чепеларе“ малко преди края на мандата на кмета Тодор Бозуков. Година по-късно – през юли 2016 г. Община Чепеларе спира да плаща. Вещото лице по назначената съдебно-счетоводна експертиза също установява, че всички фактури са отразени в счетоводствата на двете страни, включени са и в дневниците за продажби на „Глобал Клинър“. Фактурираното количество отпадъци за периода е 9 346.960 тона, а количеството извозени отпадъци по кантарната книга е 9 379.010 тона, които според експерта фактури за сметоизвозване отговарят на предадените по месеци количества по кантарната книга, както и фактурираните услуги за зимно почистване, съответстват на осчетоводените машиносмени по месечни отчети.

Пред съда Славка Чакърова обяснява, че със средствата, събрани от такса битови отпадъци, предназначени за плащане към „Титан“, е обслужвала кредит в Общинска банка. Заемът бил взет за да се покрият други, още по-стари задължения към сметосъбиращата фирма от Хасково.

Според Боран Хаджиев обаче не е редно обществени средства да се харчат незаконосъобразно и всеки трябва да си носи отговорността. „Неизпълнението по договора е станало по вина на Славка Чакърова. Вредата, която е нанесена на Община Чепеларе е поради нейното виновно бездействие – тя не е изпълнявала задълженията си да заплаща на фирмата уговореното възнаграждение, макар да е разполага с приходи от такса битови отпадъци, които са целеви“, каза пред „Отзвук” Боран Хаджиев.

Решението на Окръжния съд подлежи на касационно обжалване пред Върховния касационен съд.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close