ИНТЕРВЮМестна власт

Славка Чакърова: Има работни места, но, за съжаление, младите напускат

Г-жо Чакърова, какви успехи и какви предизвикателства донесе 2017 г. на Вас и на община Чепеларе?
Успехите са в различни направления. Едно от тях е, че успяхме да се справим с процедурата за узаконяване на системата за изкуствен сняг, която много години беше забавяна. Екипът на общината под мое ръководство успя най-сетне в много бързи срокове и в началото на годината вече имаше издадено разрешение. Така че се справихме с едно предизвикателство, което стоеше пред Община Чепеларе. Знаете, че сме туристическа дестинация, разчитаме много на този вид бизнес. Пистата, която е на Мечи чал, е една от най-добрите, мога да кажа, че е най-дългата на Балканския полуостров. Това е много важно за развитието на общината. Предизвикателства също не липсваха. Бяхме изправени пред това да се справим с няколко задачи относно създаването на различни събития, които бяха нови за нас. Едно от тях, с което най-много се гордеем, е Националният фестивал „Хайдушки дни за Капитан Петко войвода“. Това събитие го организирахме по най-добрия начин и още от първото му издание успяхме да оберем овациите. За нас си останаха някои пропуски, които за следващото издание ще се постараем да ги отстраним. Разбира се, справихме се и с тежкото финансово положение на общината. Успяваме да си изплащаме заплатите навреме, както и в детските градини. Все още успяваме да издържаме и Общински детски комплекс, което е гордост за общината и въпреки трудностите на първо място стои приоритетът – образованието на нашите деца.

Успяхте ли да намалите просрочените задължения?
За съжаление не успяхме да ги намалим. И веднага казвам защо. Наложи се да правим допълнителни договори във връзка с тежката зима. Ангажирахме допълнителна техника от фирмите, така че да се справим през януари и февруари с много сняг. Чакаме снега заради туризма и пистите, но при интензивните валежи и големи количества сняг се наложи да наемем допълнителна техника и в момента имаме около 200 000 лева неразплатени фактури за снегопочистването. Да, справихме се прекрасно. Гостите на града и жителите бяха доволни, но не успяхме да се разплатим с фирмите и в момента изпитвам неудобство към тях. Надявам се, че за в бъдеще ще успеем да се разплатим. Оказа се, че много общини са в подобна ситуация. През февруари отправих писмено, мотивирано искане към министъра на финансите, правихме среща. 16 са общините, които искаме допълнителни средства, защото целевите субсидии за зимно поддържане не ни достигнаха. Но към настоящия момент нямаме отговор и отпуснати средства. Успяхме пък чрез другите целеви средства да промени и рехабилитираме инфраструктурата в курортния комплекс.

Кой е най-големият проблем на общината, финансовото състояние ли е?
Финансовото състояние е проблем, но като че ли не искам да го поставям на преден план, защото не е само в нашата община. За мен лично като човек и като кмет това е обезлюдяването на града. Много ми е болно, че все повече млади семейства взимат това решение, напускат града и отиват в чужбина. Опитваме се през последните две години да направим много. Мисля, че и преди това е правено, но някак си дали не могат да го оценят младите хора, дали имат прекалено много изисквания. Това, че таксата в детската градина не е кой знае колко висока, безплатните услуги, които се предоставят в Общински детски комплекс, не ги спира. Явно търсят повече развлечения. Не мисля, че заплатите са много ниски. И фабриката за ски предоставя работни места, и гатерите постоянно търсят работници, в ресторантите и заведенията също се търсят хора. Сега с реализирането на проекта Пампорово – Мечи чал се наблюдава над 20% ръст в туристопотока. Очакванията за този сезон също са големи. Има предлагане на работни места, но за съжаление младите решават и напускат. Надграждаме създадения културен календар. Имаше събития, които продължихме и надградихме с нови. Така че всеки месец има събития в общината, което е предпоставка както за привличане на повече туристи, така и за приобщаване и създаване на едно условие за нашите деца да се чувстват полезни, защото в почти всяко събитие ние ги включваме. Все си мисля и живея с надеждата, че обединяването на двете ски зони и създаването на предпоставки за увеличаване на работните места ще накара младите да се върнат.

Какви европейски проекти приключихте и какво предстои?
Тъй като програмата за развитие на селските райони отвори през октомври 2016 г., сега предстои подписване на договори и проектите евентуално ще бъдат реализирани през следващата година. Първият проект, който общината подписа на 6 декември, е в размер на 1,9 млн.лв. за СУ „Васил Дечев“. По този проект се предвижда саниране, подмяна на дограмата, отоплението, оборудване – нови чинове, шкафчета, вертикална планировка и изграждане на зона с фитнес уреди. Всеки момент чакаме да ни извикат и по другия проект за рехабилитация на ул.“24 май“ за около 2 млн.лв. Одобрен ни беше проектът по Трансгранично сътрудничество България – Гърция и предстои да публикуваме обществените поръчки. Имаме реализирани проекти по ПУДООС – изградени няколко детски площадки в селата Проглед и Павелско и в Чепеларе. Реализирахме доста проекти по капиталовата програма – в село Хвойна детска площадка, ремонт на мост, в Малево се наложи аварийно да направим подпорна стена, в почти всички населени места имахме ремонти по кметствата.

Като че ли тази година беше белязана с конфронтация, как оценявате взаимодействието с Общинския съвет?
Не мога да кажа, че е точна думата конфронтация, защото специално от моя страна още от първия ден съм изявила желание да работим в диалог и мисля, че миналата година успях да го постигна. Но явно опозицията, виждайки, че постигам положителни неща, дебатирайки, тази година саботираха срещите, на които ние обсъждахме проблемите. Такъв беше и случаят с искането на инвестиционен кредит за изграждането на водоем в село Проглед. Опозицията саботира тази моя идея и стил на работа и съветниците не идваха на предварителните срещи и на самата сесия се получаваха тези неприятни конфронтации. За съжаление така е в политиката. Но аз не се отказвам, защото през целия ми житейски път – и личен и професионален, винаги съм имала успехи във всяко едно нещо чрез много разговори и дебати. И въпреки че ме атакуват и се държат толкова нагло, обиждат ме, няма да се откажа. Аз загърбвам тези неща и продължавам да работя в полза на гражданите, опитвам се да водя диалог с общинските съветници и да стигна до решения, които са полезни за града. В крайна сметка аз и моят екип работим в полза на гражданите, срещаме се ежедневно с хората и можем да предложим идеи за решаване на проблемите, защото вече сме запознати в детайли. Преди да предложа решение на даден проблем аз го обсъждам и накрая внасям докладната в ОбС.

Има ли „светлина в тунела“ ?
Не знам какво да ви кажа. Трудно е, но си пожелавам следващата година да имаме по-добър диалог.

Коя от добрите практики, постигната в общината, цените най-много?
На този етап, което аз успях да направя, е работата в екип. Встъпвайки първия ден на този пост, започнах да приемам граждани и се оказа, че хората имат толкова простички проблеми, а за тяхното решаване е необходимо само едно-единствено нещо – комуникация между отделните отдели, която в годините е липсвала. Още първата година успяхме да разрешим проблеми, които на хората не са решавани години наред. Гордея се с това. Мисля, че това е правилният път. Няма човек, който да знае и може всичко.

Няколко пъти споменавате за обединението на ски зоните Пампорово и Мечи чал. Това ли е надеждата на Чепеларе?
Мисля, че да. Това е била една мечта на нашите предци. Сега успяхме да я реализираме и се надявам да се осъществят инвестиционните намерения, които „Пампорово“ АД са начертали.

Знаете ли колко деца тази година са се родили в общината?
Тази година са се родили 35 бебета. 32 са в града, по едно в Проглед, Богутево и Хвойна. Надявам се, че ще останат в общината. Мога да кажа, че тази година, с обединението на двете ски зони, имаме няколко семейства, които идват да живеят при нас за зимния сезон и имаме допълнителни записвания в детската градина. Надявам се да им хареса и да останат за летния. Предстои отварянето на нови работни места във фабриката за ски. Имахме среща с ръководството на фирмата и дебатирахме различни възможности, с които да привличаме млади хора.

Какво ще пожелаете на родителите на тези 35 бебета за Коледа и Нова година и как ще се обърнете към тях?
Първо им пожелавам много здраве, много слънчеви и усмихнати дни с техните деца, слънчеви мигове, прекарани с тях. Искам да им пожелая да не забравят, че най-важното за едно дете е обичта и грижата на родителя и те трябва да обичат и подкрепят нашите деца. Нека да бъдат по-толерантни с подрастващите. Пожелавам им да отгледат едни достойни граждани на община Чепеларе и България и нека да останат да живеят в нашия град и родина.

Advertisement
Back to top button
Close