НОВИНИОБЩЕСТВО

Скоро няма да има ремонт на пътя Смолян – Рудозем през Фатово, признават и от АПИ

Ремонтът на тотално компрометирания път Смолян – Рудозем през Фатово, няма да тръгне в близките месеци. Макар на хората да им се обещава, че трасето ще бъде оправено, все още няма приет работен проект. На въпроси на „Отзвук” от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) посочиха, че в края на м.г. е приет първият междинен етап от техническия проект от Експертния технико-икономически съвет (ЕТИС) на АПИ.

Техническият проект на фаза втори междинен етап е предаден в АПИ и се предвижда да бъде приет в средата на месец май 2021 г. С утвърждаването на готовия технически проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи дейности, прогнозната стойност и срокът им за изпълнение. И чак накрая ще бъде обявена обществена поръчка за възлагане на строителните дейности.

Третокласният път III-868 Рудозем – Смолян е построен през 60-те години на миналия век и оттогава не е основно ремонтиран, признават от АПИ. Той е алтернативен маршрут на второкласния път II-86 Пловдив – Смолян – Рудозем и обслужва населените места Рудозем, Полковник Серафимово, Фатово, Габрица, Смолян и населените места по поречието на р. Арда. 22-километривят път се поддържа по програмата за текущ ремонт, но за трайното подобряване на експлоатационното му състояние е необходим основен ремонт.

Дълбоки ями са зейнали по целия участък от областния град до Рудозем. Третокласният републикански III-868 не е поддържан от години, ямите стават все повече и по-големи. Живеещите и работещите в района са готови на протестни действия, след като 4 години ги залъгват с предстоящия ремонт.

Още от 2017 година жителите на село Полковник Серафимово са започнали да настояват да се оправи пътя, по който хората ежедневно пътуват. Внесена е била и протестна подписка, но отговорът тогава бил, че за рехабилитацията на път ІІ-868 са предприети действия от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ и той ще бъде вкаран в програмата им за проектиране, цялостно решаване и изпълнение. Година по-късно жителите на селото отново настояват за реални действия и отново получават същия отговор.

Дни след първия репортаж на „Отзвук“ – „Излъганите надежди и празните обещания за пътя Смолян – Рудозем през Фатово“, започна временно запълване на част от дупките, но и тази дейност не бе изпълнена докрай.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close