Местна власт

Скандал между инвеститор и граждани в ОбС – Смолян

За трети път „порязаха” МВЕЦ „Чинара”

Скандал се разрази в залата на Общинския съвет в Смолян в четвъртък между граждани и инвеститор. „Горещият картоф” бе изграждането на МВЕЦ „Чинара”. Ден след протестите на улица „Васил Априлов” съветниците за трети път трябваше да решават дали да съгласуват Подробен устройствен план за трасето на тръбопровода на централата. Живеещи в района на автогарата поискаха думата, за да защитят интереса си. В залата бе и инвеститорът Росен Багрянов.

Още в началото кметът Николай Мелемов поиска да обясни защо отново се вкарва тази точка за разглеждане.”Кметът не може да го решава еднолично, имало е желание от общински съветници и затова вкарах докладната”, заяви Мелемов. На микрофона излезе Ана Алекова, която живее в района на автогарата. „Не знам защо отново се разглежда това. С какво нахалство пак продължава да се иска изграждане на ВЕЦ-а”, попита Алекова. Тя обясни, че още през 2000 година живущите успели да спрат намеренията на бившия собственик, сега покойник Христо Куцев. „Няма в света МВЕЦ, построен на десет метра от къщите и то на доказан свлачищен терен. Ще бъдем последните глупаци, ако се съгласим на това. Ще отстояваме интересите си докрай. Нас не ни интересува кой ще строи, ние просто не искаме да не се прави МВЕЦ”, допълни още жената. От квартала са внеси подписка, в която са се подписали 168 човека в подкрепа на живеещите до Муньовска река. След Алекова думата взе Росен Багрянов.

„Крайно време е да зачетем едно – има органи и те са тези, с които се комуникира. Аз заставам с открито лице пред вас. Ако има такива факти, че МВЕЦ-а ще пречи на хората, нека законът да каже, че това не може да се направи”, заяви Багрянов. Той посочи, че за инвестиционното му намерение има становище на РИОСВ, МОСВ, Басейнова дирекция и РЗИ. Думите му обаче провокираха присъстващите в залата граждани. „Г-н Багрянов, как минахте тези инстанции. Елен Минчев е бил тогава шеф на РИОСВ, жена му – на Басейнова дирекция, а майка му ваш съдружник”, попита Кремена Кадиева. Протестиращите смолянчани са убедени, че в случая с издаването на разрешенията има сериозен конфликт на интереси.

Председателят на ОбС Димитър Кръстанов пък попита Багрянов защо е избрал точно това място за изграждане на централа. „Не е избрано от мен, взел съм проекта от Куцев”, отговори инвеститорът и отново се зарече, че няма да има голям шум, вибрации и замърсяване на въздуха. В негова подкрепа се намеси съветникът Стоян Иванов, който живее на „Чинара”. „Уважавам гласа на моите комшии, но ще гласувам в подкрепа на предварителното съгласие. Познавам Росен Багрянов – сериозен човек, проектирал е, закупил е инсталации, инвестирал е. Затова ще дам моето съгласие. Ако не се обединим и не получи съгласие, ще го получи по съдебен ред и в края на краищата ще си реализира проекта. Върховенството на закона е преди всичко”, посочи Иванов. Въпреки пламенната защита живущите в района продължаваха да настояват, че изграждането на централа там ще бъде в техен ущърб.

След поименно гласуване с 3 гласа „за”, 7 „въздържали се” и 14 „против” съгласуването на Подробния устройствен план не бе прието.

Advertisement
Back to top button
Close