Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТ

Сини зони в Смолян от понеделник – дават пет дни гратисен период

Платеното паркиране в Смолян се въвежда от понеделник и ще е с пет дни гратисен период, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Свободният достъп за оставяне на автомобили се ограничава на ул. „Арх. Петър Петров” (зад сградата на Община Смолян), локалното платно пред областна и общинска администрация, както и паркингите пред „ФИ Банк”, ОББ (бивш Младежки дом) и изгорялото училище на Стария център. До 25 ноември е гратисния период и няма да се налагат санкции.

Работното време на сините зони ще е от 8,30 до 17,30 часа в работни дни. Плащането ще се извършва по два начина – самотаксуване със SMS на номер 13301 и от мобилното приложение MOBZZO. Цената за 1 час престой е 1 лев с включен ДДС и цената на SMS-а. Всеки изпратен SMS извън работното време на зоните за платено паркиране няма да бъде таксуван.

При незаплащане на престой, автомобилът ще бъде принудително задържан със скоба до заплащане на съответната санкция, която е 25 лева и по 1 лев за всеки започнат час престой. Скобата се поставя на предното колело от страната на водача. Ако в рамките на работното време не бъде заявено отскобяване, е възможно репатриране до наказателен паркинг или налагане на санкция глоба с фиш.
При самостоятелно сваляне на „скобата“ се заплаща стойността й, както и цената за всеки час престой. Глобата е от 200 до 500 лева. Телефони за връзка с оператор: 0879 902 850 и 0879 902 851.

Цените за паркиране в режим „Локално преференциално паркиране“ са 30.00 лева за месец, 100.00 лева за шест месеца и 200.00 лева за една година + 50% увеличение за всяко следващо МПС. Цена за паркиране в режим „Служебен абонамент“ – 220.00 лева за шест месеца, и 400.00 лева една година. Цена за „Индивидуално паркомясто” – 100.00 за шест месеца, и 200.00 за една година + 50% за всяко следващо МПС.

Във всяка зона за платено паркиране се осигуряват фиксирани и обозначени с пътен знак Д21–„Инвалид”, места за паркиране на ППС, превозващи и/или управлявани от хора с трайни увреждания.

При изпратен SMS с грешно въведен регистрационен номер на автомобила, корекцията се таксува наново. Можете да се въвеждат големи и малки букви – на латиница или кирилица, стига визуално да съответстват на табелата на регистрационния номер.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Това е поредното малоумно решение на общинска администрация. Всичко друго са втасали, зор да въведат платено паркиране, за да има пари за заплатки и за нечии джобове. Пътят до Турян е кратер до кратер, проблеми има и в с. Бостина, да не говорим за безброй дупки и некачествено асфалтиране. Обаче видиш ли, платеното паркиране ще “разреши“ проблемите с магическа пръчка и от раз. Ето затова областта ще продължи да се обезлюдява и накрая ще стане просто територия, която други ще използват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button