Темида

Сигнал до ВСС срещу съдия от Смолян внесе Нинова заради делото за изборите в Беден

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сезира Висшия съдебен съвет за непрофесионално, необективно и незаконосъобразно водене на съдебното заседание по делото за изборите в село Беден от страна на съдия Красимира Селенова от Смолянския административен съд, съобщиха от щаба на социалистите. В сигнала до Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, се посочва, че има отказ от правосъдие и на БСП са им отнети процесуални права като заинтересована страна, конституирана в процеса.

От БСП обвиняват Селенова в упражнен натиск по време на съдебното заседание, проведено на 18 юни. „Съдия Селенова прави няколко опита и упражнява натиск върху представляващия ПП БСП в процеса да се откаже да разпитва свидетелите и дори се стига до скандал. Съдията преценява още в началото, че ако свидетелите ще споделят едни и същи наблюдения за нарушения по време на вота, не е необходимо да дават показания. Според нея показанията трябва да са разнообразни и за различни нарушения, и всеки един свидетел трябва да бъде разпитван само за едно от тях и то да е различно от обясненията на всички останали свидетели. Според съдията, ако в деня на вота, свидетелите не са подали сигнали за нарушения, също няма основание да бъдат снети техните обяснения.

Селенова влиза и в пълно противоречие с определението, с което сама е допуснала 12 свидетели за разпит“, пише в сигнала на социалистите.
Според тях в съдебната зала е направена и груба манипулация и невиждан натиск върху част от свидетелите. В откритото заседание не участва прокурор, независимо, че делото е с високо ниво на обществен интерес. Съдия Селенова допуска до разпит свидетел, който през цялото време присъствал в съдебната зала и внимателно слушал снетите обяснения на останалите петима свидетели, преди да призоват него. Това е председателят на секционната избирателна комисия Теменужка Сливарова. Отказва искането на представляващия БСП да бъде конституиран като заинтересована страна кандидатът на БСП Николай Димов, участвал на втори тур в частичните избори, а в същото време е конституиран като заинтересована страна кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев.

Два дни след съдебното заседание Административния съд в Смолян излезе с решение, с което потвърди избора за кмет на Стоян Настанлиев. В жалбата до съда от БСП твърдят, че са допуснати редица груби нарушения, извършени по време на втория тур. Членовете на комисията са се явили петнадесет-двадесет минути преди началото на изборния ден в непълен състав и без да са уведомили ОИК или ЦИК отварят секцията и част от тях са гласували при заключени врати, без присъствие на застъпници, наблюдатели и представители на пресата. Допуснати били и други граждани да гласуват за времето от 6.40 ч. до 7.00 ч. Социалистите сочат още и за несъответствие на данните от протоколите на СИК и ОИК, както и с данните от протокола на СИК, получен от застъпниците на БСП. Твърдят също и за заплаха, контролиран и корпоративен вот от страна на кмета на Община Девин Красимир Даскалов и бизнесмена Георги Георгиев, който има цех в селото.

В мотивите си към решението да не касира изборите съдия Селенова посочва, че при проверка на двата протокола не се установяват съществени различия, а и при неоспорване на протокола на ОИК се налага изводът, че данните, посочени в протокола на СИК, са достоверни. Според нея доводите на БСП, че са вписани неверни данни в протокола на СИК са неоснователни. „При извършената проверка на обявените за недействителни бюлетини не се установи да е налице действителна такава за кандидата на БСП. Недоказани са и останалите твърдения на жалбоподателя, че при провеждане на изборите са допуснати съществени процесуални нарушения, които опорочават изборните резултати и, че ако същите не бяха допуснати, резултатът щеше да е различен“, пише в решението на съда. Според Селенова не е доказано, че изборната секция е отворена преди 7.00 ч., и че вотът е бил контролиран и компрометиран. Съдът приема и свидетелските показания, според които кметът Красимир Даскалов е бил пред изборната секция и е поздравявал избирателите, от което и не може да се направи извод, че е осъществявал натиск, а по отношение на Георги Георгиев не се твърди и да е бил пред избирателната секция.

„Видно от показанията на разпитаните по делото свидетели, не се установи да са допуснати до гласуване граждани преди отваряне на секцията в 7.00 ч. Идването 15 минути по-рано на част от членовете на комисията не разколебава този извод, тъй като членовете на комисията през тези 15 или 20 минути са подготвяли изборните книжа и провеждали оперативка, което е разбираемо с оглед сериозността на мероприятието за провеждането на което безспорно е необходимо технологично организационно време, и което не може да е след 7.00 ч., когато вече е трябвало да започне гласуването“, се посочва още в съдебният акт.

„Нямаме призовка, но и по закон не сме длъжни да участваме. От вас разбирам, че е имало такова дело“, коментира пред „Отзвук“ окръжният прокурор Тодор Деянов по повод отсъствието на прокурор по делото за изборите в с. Беден. Запитан защо не е уведомена прокуратурата за делото председателят на Административния съд Игнат Колчев каза, че участието на прокурор в изборни дела е по преценка на съдията-докладчик.

Във връзка с изборите в село Беден в Районната прокуратура в Девин са били образувани две преписки – за упражнен натиск от работодател и за отваряне на секцията по-рано от законоустановения час. На 12 юни т. г. държавното обвинение излиза с постановление за отказ да образува досъдебно производство.

Advertisement
Етикети
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close