Advertisement
Темида

Швейцарска фирма вади изпълнителен лист срещу Община Смолян за хижа „Момчил юнак“

Швейцарската фирма „Хакомат А.Г.“ вади изпълнителен лист срещу община Смолян. Две съдебни инстанции излязоха с решение, с което уважават искането на дружеството да бъде издаден дубликат на загубен преди години изпълнителен лист за сумата от 28 762 лева – направени подобрения в хижа „Момчил юнак“, заедно със законна лихва от 12.07.2001 г. до изплащането й, както и за сумата 6 300.00 лева, представляваща мораторни лихви за забавено плащане. Във вторник Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на Окръжния съд в Смолян и отхвърли жалбата на Община Смолян.

Делото е образувано през 2016 година. На 23 февруари м.г. Окръжният съд излиза с решение, с което постановява издаването на дубликат на изпълнителен лист в полза на „Хакомат“. Недоволна от съдебния акт Общината обжалва съдебният акт с мотив, че задължението е погасено по давност и липсват доказателства за изгубването или унищожаването на документа.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред ВКС
Сагата за хижа „Момчил юнак“ между „Хакомат А.Г.“ и Община Смолян е на близо 20 години. Фирмата от Швейцария започна съдебната война след прекратяване на договора за стопанисване на туристическия имот още по времето на бившия кмет Димитър Михайлов.

През 1994 година Общината подписала договор с фирмата за наем на хижата и терен от 64 000 кв. м. Наемателят се задължил да направи инвестиции за подобрения в обекта и да закупи оборудване и обзавеждане. Срокът на договора е за 10 години, а наемът първоначално – 50 000 неденоминирани лева месечно.

Следващият кмет Данчо Киряков едностранно прекратява договора и издава заповед за изземване на туристическия обект заради неплащане на наема. Тогава швейцарците стартират съдебна процедура, която и до днес не е приключила. Според тях хижата не е била предадена във вид, годен за експлоатация – взета е под наем със скрит недостатък без септична яма. Не е осигурен и достъп до обекта през зимните месеци, заради което са претърпени вреди и не са реализирали доходи. Искът, който в началото депозираха от „Хакомат А.Г.“ бе за 102 261 лева и лихва от 18 000 лева.

През годините папките с прашясалото дело минават през всички инстанции. Накрая Пловдивският апелативен съд обезсилва първото решение от 2003 година, което било в полза на швейцарското дружество и процесът е върнат в Смолян за ново разглеждане.
През 2011 г Смолянският окръжен съд постанови Общината да плати 28 762 лв, за подобренията в хижата, лихви 6 300 лв. и съдебни разноски 6 590.37лв. или общо 41 652 лева.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!