Местни избори '2019

Ще касира ли Административният съд изборите в Забърдо?

Прокуратурата разследва изборен туризъм в селото

Фалшиви адресни регистрации разследва прокуратурата в чепеларското село Забърдо. Само през тази година в селото са били регистрирани 26 човека, а през 2014 г. – 71. Твърденията на загубилата с 9 гласа разлика кандидат-кметица Росица Каварджиева (ДПС) са, че новорегистрираните са на адреси, чиито собственици не са дали съгласието си. „Липсват декларации, както и 7 адресни карти. Настояваме да се оспори автентичността на заявленията“, заяви адв. Теодора Белева по време на делото в Административния съд в Смолян.

„По случая е образувано досъдебно производство. Лицата са много, извършват се разпити на свидетели, голяма част от тях са извън Забърдо, живеят в други населени места.  Очаква се да се да се възложи и техническа експертиза на документите. Срокът на разследване изтича в началото на януари 2020 г. На този етап няма привлечен обвиняем по делото“, каза районният прокурор на Смолян Димитър Стратиев.

Във вторник в Административния съд приключи делото за касиране на изборите в Забърдо. Жалбата до съда е подадена от Росица Каварджиева, която се надява, че заради изборния туризъм и откритите редица нарушения съдия Красимира Селенова ще отмени решението на Общинската избирателна комисия, с което за спечелил изборите бе обявен Валентин Черпоков.

Свидетелски показания дадоха бившата служителка в кметството в Забърдо Снежана Сливова, председателката на Секционната избирателна комисия (СИК) Катя Парунева, Йовка Райчева – секретар на Общинската избирателна комисия (ОИК) и Донка Караиванова – член на ОИК.

„36 години и 7 месеца работя в кметството в Забърдо. На 12 ноември Черпоков ме принуди да напусна“, заяви под клетва Снежана Сливова. Тя посочи, че адресните регистрации е извършвал единствено кметът. „Аз само входирах и изпращах в Общината. Всичко друго се правеше от кмета“, допълни жената.

Сливова разказа, че в деня на балотажа е станал скандал между нея и временно изпълняващия длъжността кмет. Мъжът пристигнал в дома й и я взел с колата, като й потърсил сметка за липсващо заявление за адресна регистрация. Вбесен от изчезването на документа той удрял и ритал вратата на кметството.

Във вторник приключи делото за касиране на изборите в село Забърдо

В деня на балотажа е постъпил сигнал в ОИК за това, че председателката на СИК Катя Парунева постоянно говорела по телефона и излизала навън. Проверката на място била извършена от Йовка Райчева и Донка Караиванова, които не открили нередности, но предупредили председателката да не излиза толкова често навън и да се включва в работата на комисията.

Проблемът е, че има регистрирани много външни хора – 94 човека, а избирателите по списък без тях са 340. От Пловдив и Хасково са външните. И това беше причината да заведем делото. Имаше и допуснати нарушения в изборния ден. Председателят на СИК  излизаше постоянно навън, за да дава информация. Имам голяма надежда. Хората са тук, подкрепят ме“, каза Росица Каварджиева – кандидат за кмет на Забърдо.

„Всичко е наред. Мисля, че няма основание за касиране на изборите. Имаме достатъчно проверки от областната управа за тези регистрации. Да, има регистрирани външни лица. Още преди 10 години, когато участвахме в един проект за Чудните мостове. Изискванията бяхме в селото да има регистрирани 600 човека. И всички, които са били в Забърдо и имат нещо общо, се регистрираха. Всички, които са регистрирани са свързани по някакъв начин със селото. Новите са не-повече от 20. Имаше и нещо друго – ако са под 350 човека, нямаше да има избори“, посочи спечелилият пореден кметски мандат Валентин Черпоков (ВМРО).

Галина Каварджиева (майка на Росица – б.а.) заяви, кметът Валентин Черпоков е регистрирал на нейния адрес трима човека, които тя изобщо не познава. „Дори не съм ги срещала и не са идвали никога да живеят на адреса ни. Най-лошото е, че не съм дала съгласието си, не съм се подписала. Не съм си попълнила декларацията лично аз. За мен това е престъпление“, каза Галина.

„Доказателствата по делото категорично опровергаха истинността на документите. Наведените в жалбата нарушения, свързани с подготовката на изборите и тяхното провеждане, се установиха от доказателствата по делото. Стана ясно, че има нарушения на чл. 92 от Закона за гражданската регистрация. Извършени са регистрация по настоящ адрес без да са представени изискуемите документи, както и писмени съгласия на собствениците на адресите. По този начин е станало възможно в избирателните списъци да бъдат включени тези лица, регистрирани незаконосъобразно. Тяхното гласуване е опорочило вотът за избор на кмет“, каза адв. Белева.

Делото за изборите в село Забърдо приключи с  пледоарии на адвокатите. Съдия Красимира Селенова обяви, че ще излезе с решение в срок.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close