Advertisement
НОВИНИ

Шотландско семейство избра за свой втори дом маданското село Букова поляна

Шотландско семейство избра за свой втори дом маданското село Букова поляна. Те са първите чужденци, избрали да живеят там. Кметът Ахмед Ахмедов обясни, че те не живеят целогодишно там.  През лятото се връщат в родината си, защото работят там като готвачи и да видят дъщеря си, която си живее в Шотландия. „Идват при нас през месец септември и остават до месец април. В селото са от около 3-4 години, настаниха се малко преди епидемията от ковид, все още им е трудно с езика, но общуват с местните чрез телефонен преводач“, каза кметът.

„Бързо се адаптираха към живота в селото. Много възпитано семейство, много са работливи, отзивчиви и се включват във всичко, което правим тук, помагат също и с финансови средства. Ние също им помагаме с каквото можем, защото всеки се поставя на тяхно място и знае колко им е трудно. От един стандарт на живот да преминеш на друг – напълно непознат, е голямо изпитание”, каза Ахмедов. По думите му те по трудно възприемат като цяло управлението на страната ни, но пък са възхитени от отношението на местните хора към тях. В тяхно лице виждат приятели.

„Аз съм имал контакти  и с други чужденци, предимно англичани, но не съм оставал с добри впечатления от тях, но за това шотландско семейство мога да кажа, че са друга нация, много свестни хора са”, каза кметът. По думите му още един чужденец – англичанин, чрез фирма е закупил имот в селото, но Ахмедов  не се е срещал с този човек. Надява се обаче, в селото да не се заселят такива чужденци, които да създават проблеми, като тези в село Полковник Серафимово.

Той уточни, че в Букова поляна по принцип хората не си продават имотите. Има много гурбетчии, които работят в различни страни по света, но се връщат, стягат си къщите и не искат да се разделят с родното си място. Селото е облагородено,  улиците са асфалтирани. Има детска градина и училище, които са посещавани и от деца от съседни села и махали, тъй като в тях училищата и детските градини са закрити. По думите на Ахмедов в селото има живот, но и там основният проблем е липсата на работа. Това е основната причина, която кара хората да търсят препитание в големите градове и в чужбина.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!