ЗАКОН И РЕД

Шофьорка духа дрегер в съдебната зала

Съдия накара шофьорка да надува дрегер в съдебната зала. Ситуацията се разиграва във вторник по време на дело в Златоградския районен съд. Младата жена с инициали И.А. обжалва наказателно постановление, с което й е наложена глоба от 1 000 лева, отнети са й 10 контролни точки и е лишена от право да управлява МПС за срок от една година. Причината за солената санкция е шофиране в нетрезво състояние.
Пред съда златоградчанката посочва, че вземала антидепресанти, които са повлияли на техническото средство, както и това, че не бил сменен накрайникът на дрегера, а с него бил пробван друг водач преди това. Освен това пътните полицаи не й показали резултата.

И.А. е спипана на 29 юли т.г. след като полицаи я засекли да пие в местно заведение. Униформените я видели в бар с чаша пред нея и решили да я изчакат отвън. Наблюдавали известно време, жената излязла, като се качила зад волана на „Мерцедес“. Първоначално не спряла на стоп-палка, но след като била последвана от патрулката спряла. Полицаите усетили мирис на алкохол и я поканили да я изпробват с дрегер. И. А. получила накрайника и лично скъсала целофана. Направила валидна проба и й бил показан резултата – 0,85 промила. Обяснила, че е изпила малко уиски с „Ред Бул“. Въпреки че й бил даден талон за медицинско изследване И. А. не е дала кръвна проба.

До използването на дрегер в съда и провеждането на следствен експеримент се стигнало след като жената заявила, че предния ден преди заседанието е взела антидепресанти. Съдия Динко Хаджиев я накарал да се тества. Уредът отчел 0,00 промила, което според магистратите означава, че използваните антидепресанти не повлияват върху показанията на техническото средство.
С решение от вторник Златоградският районен съд потвърди наказателното постановление. Актът може да бъде обжалван пред Административния съд.

Advertisement
Back to top button
Close