Advertisement
ИНТЕРВЮОБЩЕСТВО

Шефът на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов: Не влагам политика и не съм член на политическа партия!

ГДБОП проверява бившия директор на предприятието Ботьо Арабаджиев

Г-н Бакалов, дълго време се забави вписването на новото ръководство на ЮЦДП, каква бе причината?
Така е. Ние сме назначени със заповед на министъра на земеделието от 1 юни, а реално вписването в Търговския регистър и респективно отписване на бившето ръководство, стана факт на 20 юли. Това са точно 50 дни.

Започнахте с промените след окончателното вписване, какви промени направихте?
Да, има промени в ръководството на ЮЦДП. Единият заместник-директор беше преместен на друга длъжност – зам.-директор на ДГС – Смилян. На негово място е назначен експерт от централното управление. Промени има в териториалните поделения и в четирите области. Главно водещият мотив е бил лоши финансови резултати, второ – доказани административни нарушения, както е случая с ДЛС – Женда, където има липса на 150 муфлона. Наложена е и финансова санкция на директора, след което му е прекратен договора за управление. Смени са направени в ДГС – Смолян и Славейно, в областите Пазарджик и Кърджали също има сменени директори, както и на ДЛС – Кормисош за лоши резултати и сериозни пропуски. Основно залагаме на млади кадри и доказани, неопетнени хора. Не влагам политика и не съм член на политическа партия.

Наскоро изнесохте данни за неправомерно изразходвани средства, за ощетяване на предприятието с близо 4 млн. лв…?
Нормално е всеки нов директор, когато постъпи на работа, да направи по-обстоен анализ, за да се констатират пропуски и проблеми. Експертите, които работеха в сектор дърводобив и продажба на дървесина, констатираха, че през януари 2018 г. е въведена нова спецификация за продаване на обли строителни материали – единствената в България, и това е второ качество. Оказа се, че само ЮЦДП работи с второ качество. Докато ние не направихме анализа никой не го е правил. Установихме, че има стопанства, в които първата година е имало що-годе положителен ефект от въвеждането на тази система, но през следващите – като цяло качеството на дървесината, която се продава – главно едрата и средната, започва да се влошава. Сигнализирали сме компетентните органи и в момента се извършва проверка.
Казахте, че сте подали сигнал, но до кой?
Подадени са сигнали в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. В момента проверката тече. Няма нищо лошо в това. Пак казвам анализът показва, че има потенциал да се подобрят резултатите и в тази връзка са подадени сигналите да се даде експертиза както си е реда.

Говорихте и за други нарушения, по-точно отклоняване на целеви средства от фонд „Инвестиции“, какво се е случило?
Да, това също изскочи при анализите, които направихме. Така е – от държавното предприе са отпускани финансови средства във вид на кредити към Югозападно държавно предприятие в размер на 15 млн. лв. и Югоизточно държавно предприятие в размер на 8 млн. лв., от които 4 млн. лв. са преведени реално и още 4 млн. лв. могат се да заявят, тъй като договорът е в сила. Това, което аз мога да кажа и законодателят е записал, е че фонд „Инвестиции“ се ползва за точно определени операции – строителство на горски пътища, строителство на технико-укрепителни съоръжения, борба с ерозията, залесяване и съфинансиране от европейски фондове. Там никъде не съществува думата кредит или отпускане на финансови заеми.

Погасени ли са тези кредити?
Все още не са погасени. С Югозападното държавно предприятие има два договора – единият за 7 млн. лв., а другият да 8 млн. лв. По първият договор има и санкция, тъй като не са спазени условията на договора. До момента нямаме никакви обратни постъпления.

Това означава ли, че тези милиони ще бъдат загубени?
Нямам представа и това също е изпратено по компетентност за проверка.
Смятате ли да си търсите правата по съдебен ред срещу неизрядното Югозападно държавно предприятие?
За момента изчакваме проверката дали е спазен закона при отпускане на кредита, ползването на ресурса, тогава евентуално да се пристъпи към решаване на проблема. Все пак принципалът е един и същ и на двете предприятия – министърът на земеделието.

Единствените заеми ли са, които ЮЦДП е отпускало?
През 2014 г. също е отпуснат заем към ДП „Напоителни системи“ в размер на 3 млн. лв., отново от фонд „Инвестиции“. По този кредит има решение на Министерски съвет, с което са ни върнати имоти вместо парите. В момента сме придобили имоти в Слънчев бряг, Добрич, Пловдив. Все още остават 500 000 лв. за погасяване.

Атрактивни ли са тези имоти, или ще ви бъдат само в тежест?
Това са бивши почивни станции, помпени станции, бивши ВЕЦ-ове.

А какво стана с отдадените джипове на НСО, които караше бившият премиер Бойко Борисов, ще си ги получи ли предприятието?
Когато започнах работа и аз полюбопитствах какво е станало с джиповете. Те са предоставени с договори за ползване от НСО до 2022 г. Няколко пъти договорите са удължавани, и ако догодина не се удължи, ще трябва да си ги получим. Имаме два джипа отдадени на НСО.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!