Advertisement
ИНТЕРВЮОБЩЕСТВО

Шефът на „ВиК“ инж. Румяна Янчевска: Като гражданин и аз ще ходя да се жалвам в институциите! И са прави хората!

Г-жо Янчевска, „ВиК“ – Смолян, има наложена глоба от ДНСК, защо я обжалвате?
Това е станало преди да поема управлението на „ВиК“ – Смолян. Юристите, които са към проекта, са написали обосновката относно съществото на констатациите. Не съм толкова запозната, но в крайна сметка обжалваме и за прекомерност, защото ни е наложено наказание в горната граница.

Това първата санкция ли е, която получавате от ДНСК?
Да, досега не сме имали такова санкция. Извършвали са и други проверки, но не са констатирали нередности. За случая, при който сме санкционирани върви преписка по чл. 154 от ЗУТ – за изменение на проекта, но явно са го направили по-рано от преписката. Поне това разбрах. Но самите участници в процеса, могат да кажат с подробности какво е станало. Но в крайна сметка 7 000 лева е доста завишена сума. И това е било основното за обжалването. Ако има нарушение – наказание трябва да се понесе, но не е необходимо то да бъде максималното.

Нарушението е констатирано,техническият ръководител е признал още на място, че не е извършено по проект. Означава ли, че все пак протестите на хората са доста резонни?
Това, което са ми обяснили, е че са ходили на проверка на място, но основно искането на гражданите е било да им се направи улицата. Това не касае проекта.

След като встъпихте в длъжност, открихте ли нередности по изпълнението на проекта за воден цикъл?
Не съм търсила назад нередности. За мен основното е напред да се случат нещата. Има органи, които проверяват и те да се произнесат. За мен основният проблем е в закъснението и в забавянето на сроковете за Жълтия ФИДИК и колектора, където има огромен проблем – съвсем документален, не говоря за изпълнение.

Кога се очаква да започне Жълтият ФИДИК?
Проектът е съгласуван, но все още вървят процедури, и когато приключат, ще бъде издадено строителното разрешение. Вече мина експертния съвет, на заседание на Общински съвет – Смолян, бяха приети и одобрени план-схемите на клоновете в уличната регулация, след това очакваме главният архитект да подпише строително разрешение. Така че очакваме в близките три седмици до месец да започне. Но пак казвам – в закъснение сме, а оперативната програма е до края на 2023 г. До тогава ние трябва да приключим със строителството, да го отчетем и въведем в експлоатация. Относно Жълтия ФИДИК получихме съдействие от всички институции – за одобряването на всички допълнителни документации и специално на план-схемите. Надявам се с общи усилия да вървим напред. Иначе няма да се случи – само едните да се борят. Проектът е на целия град.

Какъв е проблемът с колектора?
Проблемът с колектора е във връзка с нанасянето му в регулационния план. Не е нанесен в кадастъра, тъй като там не се нанася подземна техническа инфраструктура. Има и проблеми с одобряването на идейния проект. Тези спънки са съвсем документални, засега. Така че още не се е стигнало до работен проект и до строително разрешение, въпреки че от две години има сключен договор.

Това всичко не е ли било известно преди това – когато се е кандидатствало за финансиране, когато е одобрен проектът и т.н., за да може бързо да се реагира и да се отстранят пречките?
Да, знаело се е. Вероятно се е очаквала някаква промяна в законодателството. Каквото и да коментирам, какво се е случвало, факт е, че нищо не се е случило. Правени са някакви стъпки, нови варианти на колектор, които обаче излизат от обхвата на проекта и едва ли ще се одобри. И затова в момента се търсят начини, за да може колекторът да бъде нанесен и идейният проект, с който се е кандидатствало, да бъде одобрен. Това в момента е най-големият проблем за целия воден проект.

Възможно ли е да се провали модния цикъл заради това?
Надяваме се да не стане така. Това ще бъде много фатално за „ВиК“. Търсят се всички възможни варианти, защото в крайна сметка това е инфраструктура, която съществува от 40 години, работи и в един момент документално не съществува в плана на Смолян, и не може да се направи оценка на съответствието.

Остана недовършено асфалтирането на улиците по първия етап – Червения ФИДИК. Кога ще започне да се полага асфалт?
Надявам се в топло време – друго не мога да отговоря. Трябваше да е станало това. Но продължава да си стои проблемът с цялостното асфалтиране на улиците и все още не е решен. Има списъци на тези улици, но все още нямаме одобряване на цялостно асфалтиране. Мисля, че това е по-големият проблем с асфалтирането, защото хората очакват, че цялата улица ще се оправи, а по проект може да се плати само, това, което е в траншеята. Надяваме се и това да се разреши. Имало е и други варианти да се решат тези проблеми, но не е направено нищо. Като гражданин и аз ще ходя да се жалвам в институциите! И са прави хората! Въобще няма две мнения по въпроса. Но всичките тези допълнителни средства, които „ВиК“ влага, ще влязат в цената на водата и ще удари абсолютно всички. И никой няма интерес от това – нито „ВиК“, нито гражданите, и затова се въздържаме от всякакви такива разходи за цялостно асфалтиране, което не е предмет на дейност на предприятието.

Очаквате ли да избухне нова вълна от протести напролет?
Каквото дойде. Каквото може, ние се опитваме да го правим и ще го направим от наша страна. Но при всяко положение започва ново копаене. Чувам, че и за газта ще се копае, и ние почваме наново. Така че винаги ще има някакви проблеми, но въпросът е да се решават навреме.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!