Местна власт

Шефът на „Рожен експрес“ Николай Бояджиев: Ако си плати Общината – започваме веднага с превозите между селата, продължаваме да возим в града

Днес сутринта бяха направени последните курсове на автобусите на „Рожен експрес“ до селата в община Смолян. От тази вечер 15 населени места остават без междуселски транспорт. „Община Смолян ни дължи пари. Нека кметът да покаже споразумението, което сме подписали в началото на годината, за да се види от всички каква е сумата“, каза шефът на най-големият превозвач в Смолян Николай Бояджиев. „Ако си плати Общината – започваме веднага с превозите. Бояджиев обясни, че дружеството не се е отказало от градския транспорт. С писмото си от понеделник те уведомяват кмета, че ако не получат вземанията си, ще прекратят само курсовете до селата.

Днес като първа точка от дневния ред, по искане на групата общински съветници от КРОС, кметът Николай Мелемов се опита да даде информация по този тежък транспортен проблем.

„В понеделник, в края на работния ден получихме писмо от „Рожен експрес“, за това, че от 15 прекратяват договора с Община Смолян. Преди доста години Община Смолян прави обща фирма. Общината влиза с имоти – десетина имота, и половин милион свежи пари. Но Общината няма право на глас в управлението на тази фирма. Днешното състояние е следствие и единствено само на собствениците. Акциите на Общината не струват и една стотинка. Това търговско дружество е в несъстоятелност, задлъжняло сериозно, не може да си плаща нафтата, така ми казаха от банката. За да не останат хората без транспорт водим разговори, за да може някой да изпълнява до конкурс тази дейност“, каза Мелемов. Той посочи, че от  началото на годината на „Рожен експрес“ са изплатени 230 000 лв.

„Когато говорим за „Рожен експрес“ и общинското участие трябва да познаваме етимологията. Крушката си има опашка – нещата в тази зала са обсъждани много задълбочено и отговорно. Общината има 26 процента. Така че тези аргументи не може да се приемат. Когато се правят публични изявления трябва да се знае процесът. Хората искат превози сега, г-н кмете не извеждайте акцентът върху историята на фирмата“, заяви Димитър Кръстанов (БСП). Думите му предизвикаха реакция от страна на кмета, който отвърна с думите: „Малко е прекалено, аз каквото реша това ще говоря. Нека да знаят всички хора, и да не си мислят, че общината има вина. Нямаме вина, че това търговско дружество не се управлява“.

„За пореден път се убеждавам че общинското ръководство в лицето на кмета върви след събитията. Проблемът с „Рожен експрес“ трябваше много по-рано да е на нашето внимание. От колко време това дружество е във финансово затруднение, защо не се реагира по-рано, а се чакаше да прекратят договора. Това е пак поредното безхаберие към редица обществени услуги. Задавам и друг въпрос – ако бяхме предвидили хората да използват обществен превоз и да ходят на работа до “Костал“, предприятието сега нямаше да напуска общината“, добави Филип Топов.

На въпроси на Кирил Хаджихристев (КРОС) кметът отговори, че в началото на годината с „Рожен експрес“ е сключен договор за плащане на до 7 000 лева (без да се разбере за какво – б.а.), и „за всяко нещо, за което са предоставяли документи за разход, им са изплатени парите“. „Община Смолян не дължи пари на „Рожен експрес“, убеден е Мелемов.

Покажи още
Back to top button
Close
Close