ОБЩЕСТВО

Шеф Иван Манчев откри клуб на готвачите в Смолян

40 готвачи от Смолян и региона се присъединиха към Асоциацията на професионалните готвачи в България. Вчера известният шеф Иван Манчев връчи членските карти на родопските готвачи и откри шеф-клуб „Смолян“. В претъпкания с хора ресторант на хотел „Кипарис алфа“ се проведе Учредително събрание на смолянското сдружение. Присъстваха десетки професионалисти от града и региона, чиято цел е една – повишаване качеството и развиване на туризма в нашия край.

Шеф Иван Манчев представи накратко успехите на българските професионални готвачи, членове на Асоциацията. „Горди сме с това, което сме направили. Успяхме да издигнем професията готвач на по-високо ниво, разбира се и телевизията помогна страшно много за това, за да може да популяризираме професията си, която страшно много обичаме“, каза известният шеф. „Готвачът се познава, когато видиш чинията и откриеш сърцето му вътре. Това е най-важното, за да може да се разбере стойността на храната. Все пак ние работим за хората, за потребителите и като готвачи създаваме модел на поведение в храната, модел на поведение на маса“, допълни още Иван Манчев. Той подчерта, че чрез двете култови предавания „Черешката на тортата“ и „Кошмари в кухнята“ се създава изключително голям модел в храната и по този начин се формира вкусът. Българите като цяло са изключителни традиционалисти и задача на готвачите е да покажат нещо различно в кухнята. Не можем да търсим в кухнята на ресторанта неща, които ядем вкъщи.

„За мен е чест да съм тук. Горд съм, че днес ние създаваме шеф-клуб „Смолян“ с едни надъхани професионалисти. Ние като Национална асоциация можем да им помогнем, за да може регионът да се развие кулинарно. Смятам, че България като цяло има какво да покаже, има в какво да се изяви“, заяви Манчев. Той не пропусна да отбележи, че в Смолянския край има изключително интересни продукти, с които можем да се гордеем. Той пожела на новосформирания клуб да имат сърце, с което да готвят, вяра в себе си и успехи.

Председателят на клуба Димитър Паскалев (вляво) и кулинарният консултант Светозар Георгиев

Председател на новоучредения клуба е Димитър Паскалев – търговски представител на фирма „Брадърс Комерс“. Дълги години е главен готвач в курорта Пампорово, Чепеларе, българското Черноморие. Занимава се с готварство от 18-годишен и вече е навъртял 18 години стаж. Членове на управителния съвет са Лазар Дърмонев – работи в хотел „Снежанка“ – Пампорово, Минчо Дандаров – главен готвач на „Кипарис алфа“ и Панталей Мемцов – представител на местния бизнес. Член също е и софиянецът Светозар Георгиев – кулинарен консултант на „Брадърс Комерс“, който ще обучава родопските готвачи. Шеф Георгиев се занимава с кулинария от 2000 г. Работил е в ресторанти една звезда и три звезди Мишлен, в Испания, Франция, Германия, на 5-звезден кораб, на остров Тасос в петзвезден хотел и на много други места.

„Това е голямо събитие за нас. Не очаквахме толкова много хора, че ще присъстват днес. Събирането прави силата“, каза председателят Димитър Паскалев. Основната причина за създаването на шеф-клуба е повишаване на квалификацията, развитието на района в туристическия бранш, в който важен дял заема кулинарята. „Хората в нашия край са с ниско самочувствие и това, че имаме сдружение, ще им помогне да повярват в себе си, и те ще могат да покажат професионалните си умения по-добре. Има много добри готвачи, но с ниска самооценка. Надяваме се, че нещата ще се получат“, добави още Паскалев. За жалост в клуба не са обхванати всички общини в Смолянска област. Липсват представители на Златоград, Неделино, Мадан, но за сметка на това членове са готвачи от Борино, Девин, Чепеларе, Стойките, Смилян, Момчиловци и други населени места. Димитър Паскалев обеща да научат родопските готвачи на новите техники и тенденции в кулинарията, да се използват сезонните продукти в региона. С един продукт може да се създадат много неща, стига да имаш фантазия и да знаеш как да го направиш.

На въпрос на какво се дължи този глад за готвачи в нашия регион Светозар Георгиев отговори с две думи: „Ниско заплащане“. Той обаче е убеден, че рано или късно заплащането ще се коригира. „Този проблем го имаше в почти цяла България, дори и в световен мащаб. Ние искаме реално заплащане за труда, който даваме. Имал съм възможност да работя на доста места в Европа, последно бях в Швейцария, където също има недостиг на персонал. Това е много тежка работа, в която по 12-16 часа си прав, на крак. Много голям е стресът, и за да си истински професионалист, да можеш да удържиш на всичко трябва да имаш голямо сърце. За съжаление понякога и финансите не могат да покрият това, което ти даваш“, добави още Светлозар Георгиев, който в смолянския клуб ще е ментор и учител на местните готвачи.

Изискването за членство в клуба е едно – огромно желание. Членският внос е символичен – 18 лева за стажанти, 36 лева за готвачи, а 60 лева е за фирми за година. Презентациите, обучението и събирането на членовете ще се прави в Българо-германския център в Долно Райково.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close