Образование

Седмокласниците от областта втори на външното оценяване

Учениците от 7-ми клас от Смолянска област са на второ място по резултати в страната на Националното външно оценяване, сочат данните на просветното ведомство за представянето по области на базата само на модул 1 по български и по математика. Първото място по средни резултати област е за София – град, а трети са учениците от Варна. Равни средни резултати са показали седмокласниците от Смолян и София по български език и литература. Последното място е за Сливен, пред нея са Ловеч, Монтана, Ямбол.

Според МОН математическите училища са безспорният лидер по отношение на качеството на подготовката на учениците до VII клас. От 10-те училища с най-високи резултати в страната само едно не е математическо – частното основно училище „Света София“.

Пловдивската Математическа гимназия „Акад. К. Попов“ е №1 със среден брой точки от двата изпита (по български език и литература и по математика) 89,03. На второ място е варненската „Д-р Петър Берон“, на трето – Софийската математическа гимназия.
Спрямо 2017-а през тази година има повече двойки по български (8 166 през 2018 г. и 7 761 през 2017 г.) и по-малко по-математика (12 869 – 2018 г.; 13 533 – 2017 г.), но едва ли от това би могло да се съди за нивото на училищната подготовка, защото в анализа на МОН липсва сравнение за нивото на трудност на задачите през двете години. Няма дори данни за броя явили се ученици през двете години.
Анализът на МОН изключва и представянето на учениците на вторите модули по двата предмета.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close