Advertisement
НОВИНИ

Съветници питат кой поддържа пътя за Мугла, кметът мълчи

Защо ЕВН остави на тъмно жителите на Мугла, а пусна тока на помпите за вода към Пампорово?

Изоставеното селото. Това бе за поредна година село Мугла. Пет дни жителите бяха откъснати от света и без електричество. Още с първите снежинки в петък токът в Мугла изгаснал. На тъмно останала и помпената станция, подаваща вода към Пампорово. Аварията е регистрирана около 20,00 часа на 25 януари. В неделя техници на ЕВН стигат до помпите, включват електричеството, но не продължават до селото, което се намира само на около 1,5 километра, и се връщат към Смолян. А навалелият допълнително сняг направил достъпът невъзможен.

„За пореден път село Мугла е оставено на произвола на съдбата. Държавното и общинско ръководство е безучастен свидетел на стихията, като с имитирана активност се опитват да създават впечатление, че се търси решение, без от това да има видими резултати. Очевидно е, че липсва координация между институциите, липсва превантивна дейност, липсва техника и съответната организация. Хаотичните действия, в много случаи, повече вредят от колкото решават възникналите остри проблеми“, написаха в декларация общинските съветници от БСП.

Темата за поредното „бедствие“ бе засегната в началото на заседанието на ОбС. Димитър Кръстанов попита от микрофона кмета Николай Мелемов кой чисти пътя за Мугла, но отговор не получи. „Настояваме незабавно да се направят обществено достояние договорите за зимно поддържане и условията, при които са сключени, като се конкретизират виновните лица и се наложат съответните санкции“, каза Кръстанов. Колегата му Филип Топов също попита за името на фирмата, отговаряща за почистването на трасето до селото, но и на него не му бе отговорено. Общинският съветник съобщи, че живеещите в Мугла обмислят да се инициира референдум за отделянето им от община Смолян и присъединяването към община Девин. Според непотвърдена информация на „Отзвук“ Община Смолян е сключила договор за зимно поддържане на пътя за Мугла с една от фирмите на „Титан“.

„Нямаме бедстващо населено място. Към 9,30 ч. (сряда – б.а.) вече има електричество. Пътят е пробит, има достъп до селото, има и ток. Нямаме други бедстващи населени места в общината“, бяха единствените думи на кмета Мелемов за „бедствието“.

Роторът на 101 Алпийски полк в действие

Думата „бедствие“ за смолянчани вече се превърна в ежедневие. При всеки по-обилен сняг или дъжд за оправдаване на безсилието си държавните и общинските органи прибягват все по-често до този израз. А всъщност снежният хаос тръгна от Пампорово. Курортът бе задръстен от автомобили, непочистени паркинги и паркирали на главния път коли, се оказаха в основата на „изпуснатото“ положение. В същото време снегопочистващата фирма „Трейс“, чийто договор изтече преди няколко месеца, се оказа в невъзможност да се справи с проходите – заради липса на работна ръка или пък на техника. В 2,00 часа посред нощ на 26 януари областният управител Недялко Славов обяви бедствено положение с мотиви, че „цялата област е без електрозахранване“, а цялата републиканска пътна мрежа от „снеговалежа е стеснена и с намалена проводимост“.

Заповедта на областния управител Недялко Славов

Последва затваряне на прохода Превала за близо три дни, а цялата техника, включително и военна се насочи към отпушване на курорта Пампорово.

„За това ли е вече армията? Да ни почиства пътищата, защото почистващите фирми свикнаха само да взимат пари от сухи и незаснежени пътища. 23 години изкарах на Перелик и не съм запомнил до този момент затварянето на Превала. Но явно трябва бай Тошо да стане да ги научи как с обикновените зилове и пеперуди не даваха снежинка да остане на пътя. Всичко е до организация и отговорност, която липсва“, написа във фейсбук бившият военен от Широка лъка Никола Радичев.

Повод за поста му е съобщение в страницата „Сухопътни войски“ за включването на военнослужещите от 101 Алпийски полк в почистването на пътищата в Смолянска област. В понеделник 22-ма военнослужещи със специализирана техника с ръководител майор Йонко Бочев, започнаха да чистят прохода Превала до село Стойките. Роторът на полка тръгна от Стойките. Друг ротор – на пътноподдържащата фирма „Трейс“, с ямболска регистрация, пък закъса в Смолян малко преди квартал Каптажа, преди още да е достигнал снега.

Бедственото положение бе отменено в понеделник, като остана частично да важи за Превала и Мугла. Вчера от ЕВН съобщиха, че са възстановили електрозахранването и на Обсерваторията на връх Рожен.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!