Местна власт

Съветници от ГЕРБ провалиха кворума и спасиха кмета Мелемов от въпроси за Роженския събор

Общинските съветници от ГЕРБ днес провалиха кворума, за да спасят кмета Николай Мелемов от отговори на въпроси, свързани с предстоящия събор на Рожен от 19 до  21 юли 2019 г. По време на едно от най-кратките заседания на ОбС, продължило по-малко от 2 часа, точно преди да се разгледа последната точка от дневния ред, председателят на групата съветници от ГЕРБ Ангел Безергянов поиска 20 минути почивка. След нея в залата бяха само съветниците от КРОС и БСП. Председателят на ОбС Данчо Киряков се видя принуден да прекрати заседанието поради липса на кворум.

Последната точка за Роженския събор влезе в дневния ред по предложение на Кирил Хаджихристев (КРОС) и група общински съветници.

„Общинският съвет на Смолян не е вземал решение Община Смолян да провежда Национален събор на народното творчество и животновъдството в дните от 19 до  21 юли 2019 г. в местността Рожен, не е вземал решение за публично-частно партньорство със Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ в тази посока, не е упълномощавал кмета на Община Смолян г-н Николай Мелемов да предприема фактически и правни действия във връзка с организирането и провеждането на Събора, не е одобрявал бюджет на Събора, както и разходването на финансови средства за неговата организация и провеждане. Нещо повече, Общинският съвет не е информиран от кмета г-н Николай Мелемов за поетите от Община Смолян ангажименти“ – пише в докладната записка, подписана от 9 общински съветници.

В докладната записка съветниците поискаха кметът Николай Мелемов да представи сключените договори (ако има такива) за провеждането на събора, да запознае Общинския съвет кога и от кого е взето решението за провеждането му през 2019 година, как и в каква процедура е избрано Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ за съорганизатор, както и какви са разходите от бюджета на Община Смолян за 2019 г. за организация на събора.

Въпросите са от изключителна важност и за това ще поискаме свикване на извънредна сесия, каза Кирил Хаджихристев. Харчат се пари на тъмно, а в същото време кметът на общината е пуснал в края на мандата искане за нов заем от 1.5 млн. лева, добави той.

Покажи още
Back to top button
Close
Close