Местна власт

Съветници от ГЕРБ бойкотират референдума в Девин

Провал на заседанието в ОбС заради липса на кворум

Всички съветници от ПП „ГЕРБ”, с изключение на председателя на ОбС Девин Руси Чаушев, направиха бойкот на свиканото извънредно заседание за обсъждане на предложението за провеждане на местен референдум. Сесията бе насрочена за вторник, но на нея се явиха едва седем от съветниците.
„Съветниците от ГЕРБ не дойдоха, уж по уважителни причини. Някои от тях представиха болнични листове, други заради уважителни причини. Причината е да няма кворум и да се провали заседанието. Както обяви председателят, трима или четирима са болни, което е много интересно как в един ден толкова хора се разболяват. „От всички други партии съветниците присъстваха. В залата имаше петима бивши кметове на общината, много хора, които искаха да разберат какво ще стане”, каза адв. Живко Чепишев, който е един от вносителите на предложението за провеждане на местен референдум. Идеята на Инициативен комитет „За Девин” е допитването до народа да се проведе заедно с парламентарните избори за икономия на финансови средства. След бойкота на заседанието това няма да стане, дори и да е положително становището на Общинския съвет.
„Този бойкот показва неуважение към избирателите и гласуваното им доверие. В крайна сметка трябваше да разгледаме искане за провеждане на референдум  по два изключително важни въпроса за общината, свързани с минералния извор „Беденски бани” и пещера „Дяволско гърло”, коментира общинският съветник Диана Чаушева. Тя изрази своето недоумение от липсата на колегите си, тъй като сесията е единствено и само да обсъдим въпроса за допитването. „Не знам от какво се страхуват и защо ги е страх от провеждане на референдум. Действително, има двама колеги, които отсъстваха по уважителни причини. Знаем, че са в болница в София и Пловдив. Председателят съобщи за четирима с болнични, трима по уважителни причини, а останалите трима изобщо не са се обадили. Нас ни води към мисълта, че това е тенденциозно, тъй като всички знаем изявленията по повод минерална вода „Беденски бани”, в които се говори, че част от дебита ще отиде към Пампорово. Не знам дали са притеснени от това или не. Досега от толкова много проведени сесии, включително извънредни, никога не е имало случай да липсва кворум”, допълни още Диана Чаушева.
Според председателя на ОбС Девин Руси Чаушев отсъстващите не са били само от групата на ГЕРБ, макар че от партията само той е бил на заседанието. На въпрос бойкот ли е това председателят отхвърли това твърдение. „Има хора, които са в болнични, трима отсъстват по уважителни причини и са извън града. Затова не мога да приема обвиненията, че има бойкот”, коментира Руси Чаушев. Той обясни, че във връзка с референдума най-вероятно следващата седмица ще свика ново заседание на Общинския съвет във връзка с разглеждане въпросите, касаещи провеждането на местен референдум. Във вторник е получен и отговор от ГРАО за редовността на събраната подписка. „Всички документи вече са налице и ще свикам заседание”, посочи още председателят. Становището на ГРАО е, че от представените подписи коректни са 1612, които се оказват достатъчни да се проведе местното допитване. „По мое мнение референдум сигурно ще има, но това предстои да се реши от общинските съветници”, допълни Руси Чаушев.
Предложението за провеждане на референдума е внесено от Инициативен комитет „За Девин” с представители братята Живко и Здравко Чепишеви и Лора Славчева. Те са представили в Общинския съвет подписите на 1 920 човека, които ги подкрепят. Поставени са два въпроса: „Подкрепяте ли изграждането на нов водопровод от местността Беденски бани до курорта Пампорово, който да се захранва с минерална вода от сондажа Беденски бани?” и „Подкрепяте ли пещерата „Дяволско гърло” – село Триград, да бъде предоставена на община Девин за стопанисване и ползване?”
В мотивите си вносителите посочват по първия въпрос, че изграждането на нов водопровод до хотелите и базите в Пампорово, които да се захранват с „излишъка“ от минералната вода от Беденски бани, ще бъде изцяло в ущърб на община Девин. Според тях дебитът на водата няма да стига за настоящи и бъдещи хотели, къщи и бази за ползването им като спа-центрове. От Инициативния комитет са на мнение, че в община Девин единствен поминък и алтернатива е туризмът, минералната вода и балнеологията и вместо да се развива като такъв, ще бъде за сметка на курортния комплекс Пампорово. По този начин ще се спре възходящото развитие на общината като балнеоложки център и град с най-много минерални извори. Ще спрат инвестиционните намерения за построяване на нови хотели и къщи за гости,тъй като няма да има достатъчен дебит на водата.Това ще се отрази на местния бизнес, като цените на предлаганите услуги ще паднат драстично. „Недопустимо е такива селски райони като община Девин вместо да бъдат защитавани и насърчвани от държавата, да им се вземат природните богатства – води, пещери и др., и да бъдат облагодетелствани други общини и физически лица. Младите семейства вместо да бъдат насърчавани с предприемаческа дейност ще трябва да ходят да работят на Пампорово”, посочват вносителите на референдума. Подобни са и мотивите им за безвъзмездното предоставяне за стопанисване и ползване на пещерата „Дяволско гърло“ в Триград. Според тях, ако общината получи от държавата природната забележителност, ще има сериозни приходи и ще се насърчи туризмът.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close