Местна власт

Съветникът Стефан Сабрутев: Община Смолян дава 21 000 лева за „апартамент“ на куче

Парите на държавата се харчат напълно безхаберно от администрацията на кмета Мелемов

„По данни, които получихме на комисиите, когато се завърши на 100% приютът (за кучета в Смолян – бел. ред.) той ще струва 1 276 699 лв. и е предвиден за 60 кучета. Така един „апартамент“ за куче ще струва 21 278 лв. Това са пари от държавата и тези пари се харчат напълно безхаберно и нерационално. Настояваме веднага да се прекрати процедурата по избор на изпълнител, да се сформира спешно комисия по избор на терен за изграждане на нов приют, да се започне процедура по промяната на предназначението на този терен и незабавно проектиране на нов такъв. След това да се проведе процедура нова по избор на изпълнител, по-добре да се забавим малко, но да икономисаме едни сериозни пари на общината, които могат да се ползват за друга инфраструктура.“

Това заяви общинският съветник и председател на групата на БСП на заседанието на местния парламент миналата седмица при обсъждането на бюджета на общината за 2020 година. Предложението му обаче не бе прието от управляващите от ГЕРБ, ДПС и ЗНС и бюджетът бе гласуван.

Председателят на бюджетната комисия Стоян Иванов (ГЕРБ) обяви, че това е най големият бюджет в историята на Смолян.

„Бюджетът отговаря на всички изискванията на Конституцията и законите на Република България. Той осигурява средства за всички сфери на нашия живот – образование, здравеопазване, социални дейности, спорт и т.н. В последните години, откакто аз съм общински съветник – от 2007 г. насам, това е най-големият бюджет, с 6 млн. лева повече от миналата година. Най-големият дял в него е на образованието – 16 млн. лева, миналата година беше 14 млн. лева“, заяви Иванов (ГЕРБ).

Според Виолета Бояджиева от БСП обаче това е бюджет на стабилизирана мизерия, без никакви ясни приоритети и без никаква заявка за развитие на общината. „Приходите в този формат, в който ги виждаме вече 8 години, няма как да се състоят“, добави тя.

„Това, което прави отново ръководството на общината за поредна година, е да създава илюзии за изпълнение на някакви грандиозни обеми, които помпат бюджета и създават впечатление, че всяка година общината има все по-голям бюджет, все по-големи възможности за капиталови разходи и за развитие. Което изобщо не е така, защото отчетите после показват, че реално развитие няма“, коментира още Бояджиева на пресконференция дни след приемането на бюджета, който поне на хартия е най-големият в историята със своите близо 55 милиона приходи и разходи.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close