Advertisement
НОВИНИ

Съветници от „Нашият Смолян“ провериха напредъка по ремонта и обновяването на планетариума в Смолян

Група общински съветници от „Нашият Смолян“ вчера посетиха Планетариума в Смолян. Целта на тяхната визита беше да получат информация във връзка със забавянето на ремонта и инсталацията на новото оборудване.

Директорът на планетариума Цветелина Генчева излезе пред входа на сградата и разговаря с групата, но не допусна съветниците да влязат вътре, за да направят оглед. Тя обясни на общинските съветници, че в момента в сградата има екип от италианци, които извършват инсталация на чувствителна техника и не е удачно да влизат външни лица. След което се обади на зам.-кмета на Смолян Марин Захариев, който пристигна на място и отговори на всички въпроси на общинските съветници от „нашият Смолян“ и на медиите.

Стефан Сабрутев, Радой Краев, Георги Пепеланов и адв. Елена Радева открито заявиха своите опасения във връзка със забавянето на проекта и обясниха, че са се решили на тази визита, тъй като са получили обезпокоителни сигнали от граждани на Смолян. Стефан Сабрутев обясни, че подателят на сигнала моли групата да направи проверка, да се увери до къде са стигнали довършителните работи и инсталацията на новото оборудване на планетариума. От групата заявиха, че имат законово право да направят тази проверка, тъй като Общинският съвет е принципал на общината.

Ние всички знаем, че по европейския проект и всичко, което беше в програмния период 2014 – 2020 трябваше да приключи до 31 декември. Имаме сериозни опасения в сигнала, че това, което сега се извършва и се монтира е доставено и ще трябва да се плати от общинския бюджет, тъй като отдавна е трябвало да бъде приключен и отчетен този проект“, добави Сабрутев. Адв. Елена Радева допълни, че са задавали тези въпроси, но до момента нямат отговор от общината.

Зам.-кметът Марин Захариев обясни на групата, че проектът „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум Смолян“ се финансира от два източника – безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ и финансов инструмент, който е нисколихвен заем, тъй като това е проект, който генерира приходи. „Безвъзмездната финансова помощ е приключила към края на годината, като финансови инструмент предстои да приключи до април месец. В момента текат инсталационни работи и ние правим всичко възможно тези процеси да приключат до края на февруари. Всичко е в срок. Ще предоставим на г-н Сабрутев, кое от къде се финансира. Не мисля, че е редно, когато вътре текат инсталационни процеси, има кабели, проектори, следи се и нива на прах има и екип чужденци, които монтират, по какъвто и начин да ги притесняваме, защото всички инсталационни екипи работят в дни и часове. Аз се надявам, както казахме, че до края на февруари, дори до 22-23 февруари всичко ще бъде готово и ще поканим всички“, допълни Захариев.

Представителите на групата от „Нашият Смолян“ открито възразиха срещу недопускането на съветници до сградата на Планетариума и категорично заявиха, че ще продължават да задават въпроси, като очакват на следващата сесия на Общинския съвет, която ще се проведе на 9-ти февруари, да получат пълна информация по дейностите и изпълнението на проекта.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!