Местна властНОВИНИ

Съветници от БСП – Смолян, сезираха прокуратурата за ликвидацията на „Ученически столове“

След като повече от една година  Общинския съвет прави безуспешни опити да оздрави общинската фирма „Ученическо и столово хранене“ ЕООД, групата съветници от БСП сезира официално Окръжна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция за фактическия фалит на дружеството, съобщиха от БСП.

„За пореден път управляващите се опитаха да заметат проблема под килима с предложението да бъде прекратена дейността на дружеството и да се открие  процедура по неговата ликвидация. Оказа се обаче, че в Общинския съвет има още съпротивителни сили. В проведеното гласуване на 29.10.2020 г. това предложение не беше прието. Проблемът обаче остава и неговото решаване трябва да бъде в дневния ред на всички компетентни органи.“ – смятат съветниците от БСП.

„Община Смолян е създала това дружество преди повече от 20 години с предимно социални функции: да осигурява пълноценно храненето на учащите се при преференциални цени. При условията на конкурентна търговска среда,   години  наред,  общинската фирма  е изпълнявала тези свои задачи и е реализирала печалби от дейността  си. В рамките на последните 2-3 години финансовото състояние на дружеството е влошено рязко, като натрупаните задължения към доставчици и други клиенти надхвърля сумата от 150 000 лева.

Опитите на Общинския съвет да изясни конкретните причини довели до този  фактически  фалит съвсем целенасочено се отклоняват с неясни и неадекватни обяснения и действия. Несполучлив се оказа и опита да бъде назначен  независим финансов одит. Заключението на експерта не само, че  не отговаря на поредицата от въпроси, но с него се прави пореден опит да се заметат  истинските причини за критичното финансово състояние на дружеството.“ – припомнят съветниците.

„Сега наред са прокуратурата и другите контролни органи, които в рамките на техните компетенции следва да извършат съответните проверки и да отговорят точно и ясно кои са причините и виновните лица за поредното фиаско на управляващите община Смолян и кой ще понесе отговорността.“ – заявяват общинските съветници.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close