НОВИНИОБЩЕСТВО

Сашо Сарандалиев издаде фотоалбум „Пейзажи от Смолянска област“

Когато си далеч от родните Родопи, когато болка стегне гърдите ти и очите се напълнят, когато мислите се бият в разсъждения “защо“ и „как“, внезапно всичко може да просветне в една жива точица – красота! Красота от Родопите, събрана в 60 страници на новоиздадения албум с фотографии на Сашо Сарандалиев. Озаглавен е „Пейзажи от Смолянска област“, което веднага насочва: родно, мило, скъпо!

Естествено албумът започва със Смолянските езера и завършва с Родопи вековечни, а между тях са уловените мигове с естетическия вкус  на Сашо да покаже природата като един божи дар, който вдъхновява, но който невинаги в ежедневието оценяваме. Уловените мигове са на безбрежна красота, на сезони и на целенасочено  откривателство. Хората на изкуството знаят,  че понякога случайно, а понякога след дълго търсене и чакане се открива това, което иска да ни каже: „Даром сме създадени за вас, да ни обичате,  да се радвате, да ни пазите.

“ Всяка снимка е едно „парченце“ от планината:  от Смолян до Доспат, от Цанков камък до Златоград, от Триградското ждрело до Загражден, от Чала до Неделино, от Момчиловци до Девин, от Райковски ливади до Баните, от Перелик до Црънча, от  Мадан до Пампорово и пр. Но всяко „парченце“ звучи като глас и лик на цялата планина. Красота, изящество на изпълнение и много милост има в този албум. Предизвиква човек да се зарадва, да се омиротвори, да си помечтае,  да се вдъхнови и да реши, че каквото и да прави, да го прави от сърце и с вкус. Това е единият плюс на фотоалбума, а другият е, че ще остане занапред като ценен хартиен носител на хубостите на една изумителна планина, която ни е научила да я откриваме и да я обичаме. Този албум може да представя и България пред света.

Творчеството на  фотографа Сашо Сарандалиев е известно от десетки  самостоятелни изложби, от вестник „Родопски устрем“ и други печатни издания, от участието му в БТА като фотокореспондент и видеооператор, от удивителната му почит към учителите си, на които открито е признателен:  фотограф-художника Данчо Данчев и ръководителя на Киноклуб „Орфей“ в Смолян Петър Костадинов. За тяхното дело подготви албуми, участва в издаването на книги, списания и вестници.  Той е инициатор и организатор на десетки фотоизложби на свои колеги от Смолян и страната, а години наред работи и с младежи, запленени от фотографията.  Показателна е  неговата щедрост към другите, подкрепа на талантите, предаване на личен полезен опит и умение да общува и помага, без да се щади. 40 години неизменно твори на корена си – Смолян и Родопите.

Фотографът Сашо Сарандалиев издаде албума „Пейзажи от Смолянска област“ с помощта на семейството си – още един факт  от  принципите в семейството им  всеки да цени способностите на другия, да се разбират и подкрепят.

Росица Примовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close