Местна власт

Със звук и светлина „Малката Шипка” в Чепеларе става туристическа атракция

Музеят на родопския карст в Чепеларе ще има зона, която ще изглежда като истинска пещера. А войнишкият паметник, известен като „Малката Шипка”, ще бъде в центъра на светлинно шоу със звук по подобие на Велико Търново. Освен това туристите ще могат да се информират и насочват с QR-кодове през мобилните си телефони за всички туристически забележителности в Община Чепеларе.

Тези три дейности са заложени в българо-гръцки проект, чийто старт бе даден вчера от кметовете на Чепеларе Славка Чакърова и Просочани (Гърция) Ангелос Лиселис. Проектът по Програма ИНТЕРРЕГ V е на стойност над 1 милиона и 200 хиляди евро, от които 566 хиляди евро ще усвои Чепеларе, а почти 650 хиляди евро – Просочани. Водещият партньор е Община Чепеларе.

Идеята за съвместен проект на Чепеларе и Просочани възниква преди около година, когато се е състояла първата среща между кметовете на двете общини, разказа Славка Чакърова. Тя не скри задоволството си, че изработеният от екипите на двете общини проект е оценен по достойнство и е класиран на първо място сред всички предложени проекти за опазване и развитие на природното и културното наследство във всички граничещи с Гърция области – Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград. Проектът на Чепеларе е единственият от област Смолян, одобрен по тази програма, добави Чакърова.

Пресконференцията на Славка Чакърова и Ангелос Лиселис

Музеят на родопския карст в Чепеларе е открит през 1980 г. и е дело на изтъкнатия спелеолог и проучвател на пещерите в Родопите Димитър Райчев. Той е единственият пещерен музей в Югоизточна Европа.

Войнишкият паметник е посветен на всички чепеларци, загинали във войните за свободата на България. Наричан е „Малката Шипка” поради приликата си с паметника на Шипка. Той е построен през 1936 г. и е открит на от Пловдивския митрополит Максим в присъствието на Васил Дечов.

Пещерата „Ангитис“ в Просочани

Гръцката община ще Просочани създава по проекта център за палеонтология до пещерата Ангитис (Маара), и интерактивна мултимедия в самата пещера, съобщи кметът Ангелос Лиселис. Ангитис е най-голямата речна пещера в света с дължина 21 километра. Те е невероятно красива, с огромни и с различна форма и оцветяване сталактити.

 

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close