Вяра и традицииНА ФОКУС

Със собствен труд и дарения младежи възстановиха параклис на Св. Георги край Смолян (видео)

Днес отец Запрян Шиков в присъствието на стотина граждани и миряни освети новопостроения параклис в чест на Св. Георги над смолянския квартал Райково край село Дунево. Според преданията на това място е имало храм още през 15-и век, но през 1720 година е бил разрушен от турците, издигнат е бил наново през 1967 година, но още същата година е премахнат от тогавашната комунистическа власт.

Стойчо Караколев

С възстановяването му се залавят младежи от Смолян като най-инициативен е ученикът от Професионалната гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“ Стойчо Караколев. Със свои съученици разчиства падналите дървета, пренася на ръце, с каруци и високопроходими джипове строителни материали и инструменти. В благородното начинание се включват и пловдивчани, с които Стойчо се свързва покрай любовта си към традиционните носии.

В знак на признателност към всички от Дунево, които са помогнали за възстановяването на параклиса, Стойчо Караколев връчи на кметския наместник Кина Маринова благодарствено писмо.

По време на благотворителната кампания в Пловдив, подета от Николай Димитров, се събират няколко хиляди лева, с които се плащат надниците на майсторите, а собственикът на „Чечосан“ Стефан Сабрутев дарява строителните материали. За малко повече от година от март м. г. до сега параклисът „Свети Георги“ е почни завършен.

Много граждани и миряни дойдоха на освещаването на параклиса на Гергьовден

Остава да се направи вертикалната планировка, както и зографисването на храма.
След водосвета бе даден и благословен курбан, който заради противоепидемичните мерки бе във вид на пакети.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close