ИнцидентиТемида

Самоделен колан от автомобил е коствал живота на електротехник

Само 1 500 лева глоба отнася работодателят му от Инспекцията по труда

1 500 лева глоба отнася община Рудозем за смъртта на работник. Санкцията е наложена от Инспекцията по труда месец след злощастния инцидент с 62-годишният Здравко Минчев.

Трагедията стана на 9 декември м.г. на главния път в квартал Възраждане при разклона за село Борие. В 13.30 часа Здравко се качил да смени повредена живачна крушка. Покатерил се на сгъваема стълба. Закрепил се за уличния стълб със колан за автомобил – самоделно преправен от него. Коланът обаче се скъсал и Здравко паднал от около 5 метра височина.

Още същият ден е извършена проверка от Инспекцията по труда. Установено е, че починалият бил без предпазни средства – колан и каска. В колата, която той ползвал също не открили такива. По-късно е проверена работилницата, където са намерени два предпазни колана, подобни на миньорските. Станало ясно, че единият е подарен на общината от минодобивно дружество, а другият е закупен от Пловдив. И двата обаче не били удобни за работа. Здравко бил пълен. За това се принудил да си направи самоделката.

За нарушените разпоредби, довели до трагичната смърт на мъжа, Инспекцията по труда наказва община Рудозем с глоба от 1 500 лева. На 20 юли Районният съд в Мадан потвърждава санкцията. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Административния съд

Здравко Минчев е електротехник с дълъг стаж. Имал и необходимите правоспособности. В общината работи от 2012 година, оставали му няколко години до пенсия. През 2015 година той е бил един от доброволците, които денонощно се включваха в спасителните акции по време на снежното бедствие.

 

Advertisement
Back to top button
Close