Темида

Съдят шеф на общинска фирма за безстопанственост и длъжностно присвояване

Смолянската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу бившия шеф на общинската фирма в Неделино „Благоустройство и комунални дейности“ Асен Димитров. Управителят, назначен от екскмета Стоян Беширов, е обвинен в безстопанственост и длъжностно присвояване.

Разследването започна през 2016 г. след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция. То бе водено от началник-отдел „Разследване“ в Областната дирекция комисар Сийка Забилева. Бившият управител е обвинен, че не е опазил общинската собственост – джип „Инфинити”, закупен на лизинг. Автомобилът се води в актива на общинското дружество „Благоустройство и комунални дейности”, но е каран от бившия кмет Беширов. Година след като е купен е предоставен с договор на общината. В края на август 2015 г. лизинговата фирма си взе колата, въпреки че бяха останали да се плащат още 40 000 лева, а са платени близо 80 000 лева.

„В продължение на година джипът е каран не по предназначение. Неговите курсове не са били свързани с дейността на предприятието. Всичко това е натрупало разходи за гориво и консумативи за около 9 – 10 000 лева, коментираха разследващи. След това е отдаден под наем на общината“, съобщи окръжният прокурор Тодор Деянов, който е наблюдаващ делото.

Все още Окръжният съд не е насрочил дата за първото заседание.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close