Темида

Съдят Община Чепеларе за 1 млн. лв. заради бутнат ресторант в Пампорово

Собствениците на бутнатия преди няколко години ресторант „Старата къща“ заведоха дело за 1 млн. лв. срещу Община Чепеларе. Искът на Лидия Инжова е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и е за 1 007 793,13 лв.

Ресторантът на Лидия и съпруга й Асен Левов бе бутнат през септември 2012 година. От тогава до сега руините от култовото заведение в центъра на Пампорово стоят. За обекта, както и за съседния 5-етажен хотел „Мериан“, супермаркет „Аляска“, английския пъб „Белият елен“ и др. имаше влезли в сила заповеди за премахване. От ДНСК обаче бутнаха само „Старата къща“, а останалите бяха „спасени“ от строителния контрол и последващи съдебни врътки с помощта на Община Чепеларе. През 2012 г. началникът на ДНСК издаде постановления за прекратяване на изпълнителните производства по премахване на останалите незаконни строежи. Всички те са със статут „преместваеми“, построени на земя от горския фонд, собственост на ГПК „Пампорово 2001“. За тях има разрешение за поставяне на временни постройки, а вместо това са изградени няколкоетажни бетонни сгради.

Ресторант „Старата къща“ е построен с одобрени строителни проекти и издадено разрешително в периода 2005-2006 г., твърди собственичката Лидия Инжова. Според нея в процедурата по одобряване на строителните книжа, съгласуване на изработените инвестиционни проекти в Община Чепеларе са допуснали редица нарушения, с което им са причинени значителни материални вреди. Пред Административния съд в Смолян пострадалите от местната администрация настояват да се признае за нищожно издаденото през 2005 г. разрешение за поставяне и да обяви действията на общинска администрация за незаконни.

Миналата седмица Административният съд отхвърли иска като неоснователен. Според съдебния състав в случая няма административен акт, който да бъде отменен. Дружеството е получило разрешение за поставяне на временна постройка. А второто основание е, че два месеца преди внасяне на иска бил изтекъл давностният срок.

Елена Павлова

 

Асен Левов: Станахме изкупителна жертва на администрацията

Г-н Левов, съдът отхвърли иска ви и прекрати делото, ще обжалвате ли?
Отхвърля иска ни, но има други инстанции. Имаме пълно основание да си търсим правата. Аз съм ви показвал единствено нашите документи са с червен печат от Община Чепеларе, на който пише „Одобрявам“. Пет години след премахването на „Старата къща“ останалите незаконни обекти в центъра на Пампорово си стоят. Те са все още незаконни и дори един от тях има фалшив Акт 16 и се води прокурорска проверка по случая. Казусът е сходен – собственик на земята е горската кооперация и тя е в горския фонд, но в един момент от ДНСК са издали Акт 16. Как са го направили това ще отговорят разследващите.

Защо съдите точно Община Чепеларе?
Заради бездействието на общината. Не може тя да е издала документите, а впоследствие да се отмята. И защо не и за другите незаконни обекти, а позволи само нашия да бъде премахнат. От 70 обекта на Пампорово премахнаха само нашия. Вие си направете изводите. Да, ресторантът бе със статут временна постройка, но съм го правил по одобрени от общината и главния архитект проекти. Ние станахме изкупителна жертва на администрацията. Няколко пъти през годините сме подавали до общината искане, за да получим необходимите разрешения. От там ни отговаряха, че по чл. 56 не е необходимо въвеждане в експлоатация.

Руините от „Старата къща“ все още стоят там, няма ли кой да премахне остатъците?
Още се водят дела и нека да видят какво е, ще си стоят там.

Ще си търсите ли правата докрай?
Ще продължим, и до Страсбург ще стигнем.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close