Образование

Съдебен процес за грабеж, побой и дрога разиграха ученици

Ученици от ППМГ „Васил Левски“ влязоха в ролите на военни съдии и прокурори. Във вторник 11 деца от 10 а клас, подготвени от г-жа Бистра Блатева – старши учител по философия, пресъздадоха съдебен процес по действителен случай на Военния съд в Пловдив. Водещ бе капитан Даниел Луков от Военния съд, който не скри възхищението си от майсторската игра на учениците. По негов сценарий бе разиграно и делото.

Капитан Даниел Луков

Залата бе пълна с младежи, които чакаха с любопитство да влезе тричленния съдебен състав. Минути след началото съдебният процес започна. Пред военните съдии се изправиха подсъдим, защитник, прокурор, адвокат, пострадала и свидетели.

Историята се разиграва през март 2018 г. 18-годишен ученик е обвинен в грабеж, нанасяне на телесна повреда и притежание на 8 цигари с марихуана. Пострадала е жена, на която със сила й е била отнета дамската чанта с намиращите се вътре 835 лева. При борбата с нападателя й са избити два зъба. Дни след грабежа в дискотека полицията задържа 18-годишният младеж, у който са намерени осемте цигари с трева. В последствие пострадалата го сочи като извършител на грабежа. Пред съда момчето отричаше да е извършило престъпленията, в които е обвинено. „Аз не съм ходил до центъра на града. След училище се прибирам в къщи“, посочи в обясненията си подсъдимият. Относно цигарите с дрога той бе на мнение, че някой друг му ги е подхвърлил.

Младежът бе осъден на 1 година затвор за държането на марихуана, но оправдан по обвинението за грабеж и нанасяне на телесна повреда.

Председателят на Районния съд Петър Маргаритов

Организатори на събитието бяха Военният съд в Пловдив и ППМГ „Васил Левски“, а Районният съд в Смолян съдейства за реализацията на симулативния процес.

Накрая капитан Луков и председателят на Районния съд Петър Маргаритов раздадоха грамоти на участниците. В залата присъстваха директорът на гимназията Мария Илиева, съдии, учители и ученици.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close