Advertisement
ОТ СТРАНАТА

Съдът в Страсбург осъди България за ареста на протестиращ, сложил шапка на паметник на Димитър Благоев

Лидерът на ДСБ Благоевград Калоян Ханджийски осъди България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради нарушено право на изразяване, съобщи „Медиапул“. С присъдата съдът признава правото на българите да използват паметниците в страната, за да изразяват политическа си позиция и правото си на мирен протест.

Казусът е заради коледната премяна на статуята на Димитър Благоев (Дядото) в центъра на Благоевград.

В ранните часове на 25 декември 2013 г. статуята на Димитър Благоев на централния площад в Благоевград осъмва боядисана в червено и бяло, за да прилича на Дядо Коледа. На постамента са написани думите „Дядо Мраз“, което е иронизиране на прозвището на Благоев – Дядото.

По обед същия ден Ханджийски отива демонстративно до статуята. Успява да се покатери и да сложи шапката на Дядо Коледа върху главата на паметника на Благоев. В краката на статуята поставя червен чувал с надпис „Оставка“.

Ханджийски е арестуван четири часа по-късно и обвинен в дребно хулиганство. След това е глобен от съда със 100 лева, които плаща. В своя защита той се позова на конституционното си право на протест, но българският съд не го признава, защото с поведението си Ханджийски вероятно е обидил някакви минувачи.

Пред съда в Страсбург Ханджийски се оплаква, че българските власти са извършили недопустима намеса в правото му на свобода на изразяването, която е присъща за всяко демократичното общество.

Съдът в Страсбург обявява, че България е нарушила правото на изразяване на Хаджийски – той е изразил своя протест чрез сатира. Изрично се отбелязва, че той не е повредил статуята.

Държавата трябва да върне на Ханджийски платените от него 100 лева глоба, но и допълнително 2000 евро за неимуществени вреди и 2 762 евро разноски по делото.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!