Местни избори '2019

Съдът в Смолян отказа да касира изборите в Забърдо

Административният съд в Смолян отказа да касира изборите за кмет на чепеларското село Забърдо. Делото бе образувано от Росица Каварджиева – кандидат за кмет, издигната от ДПС. Тя загуби балотажа с 9 гласа разлика от дългогодишният управник на селото Валентин Черпоков (ВМРО). Два дни след второто съдебно заседание съдия Красимира Селенова излезе с решение, с което потвърди акта на Общинската избирателна комисия (ОИК) Чепеларе и призна за недоказано оспорването на истинността на протокола на Секционната избирателна комисия в Забърдо.

По време на делото стана ясно, че Росица Каварджиева е подала сигнал до Община Чепеларе и Районната прокуратура за „необичайни адресни регистрации“ на 62 лица. Според нея има съмнение те да са регистрирани единствено с цел да участват в изборите. А по време на изборния ден е извършвана груба агитация в полза на избрания кандидат, а председателя на СИК е подавала информация на кандидата Черпоков и на временно изпълняващия длъжността кмет на селото, за това кои избиратели са гласували вече.

В мотивите си съдия Селенова посочва, че сочените твърдения на загубилата изборите Каварджиева не са доказани. При извършената проверка на списъците и приложените заявления е установено, че 25 лица, са вписани по реда на чл.36 от ИК за гласуване по настоящ адрес. Същите са подали съответно заявления в предвидения срок – 14 дни преди изборния ден, а от посочените в списъка на Каварджиева лица 31 не са гласували. Според съдебния състав неоснователно се явява и оплакването, че при провеждане на изборите са допуснати и други нарушения, като е извършвана агитация в подкрепа на спечелилия кандидат и председателя на СИК е поддържала телефонна връзка.

Решението на Административния съд не е окончателно и подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close