Темида

Съдът в Мадан: „Горубсо“ да плати 660 хил. лева обезщетение на миньор, останал за цял живот инвалид

Рекордно обезщетение постанови Маданският районен съд за миньор, останал за цял живот инвалид. Миннодобивното предприятие „Горубсо Мадан“ бе осъдено да плати 661 785,92 лв. на 35-годишния Селви Кондакчиев, който пострада тежко при злополука в рудник „Крушев дол“. От дружеството оспориха иска на миньора с мотив, че му е била изплатена застраховка за трудова злополука, като са му преведени 168 241,08 лв., които са справедлив еквивалент на претърпените от него неимуществени вреди. Според съда действителната неизмеримост на засегнатите блага никога не може да има цена, защото животът е безценен. „До края на живота си този млад човек ще търпи болки и страдания и рухване психически от факта на пълното му обездвижване, което пък предизвиква страдания и полагане на изключителни грижи от близките му. Застрахователните лимити нямат самостоятелно значение и не са абсолютен критерий, а само ориентир за икономическата обстановка и за размера на обезвредата“, пише в съдебното решение.

Злополуката, която се оказа фатална за 35-годишния Селви от маданското село Шаренка, стана на 17 ноември 2017 г. към 10,30 часа по време на първа смяна в хоризонт 450 на рудник „Крушев дол“. Младият мъж бил под земята с още трима свои колеги. Задачата им била да пренесат метални арки за закрепване на минна изработка в галерия „Устрем“. По време на пренасянето, преминавайки през неукрепен участък, от тавана пада 10 куб.м. скална маса. Скалните късове го удрят по главата и гърба. Двама от колегите му успяват да се отдръпнат, но камъните падат върху Селви и 38-годишния му колега Захри Демиров от рудоземското село Чепинци, който се оказва с по-леки наранявания. Премазаният миньор е транспортиран в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Същия ден е опериран по спешност. Изписан е на 12 декември напълно неподвижен, с никаква надежда за подобряване, въпреки положените усилия на лекарите. На 21 май 2018 година ТЕЛК към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ му определя 100% трайно намалена работоспособност с чужда помощ.
В исковата си молба до съда Селви разказва, че от получените травми цялото му тяло е обездвижено, прикован е на легло, без и най-малка възможност да извършва движения, не може и чаша вода да държи в ръката си. На 35-годишна възраст животът за него спира, няма да може никога да работи, да се грижи и да обича съпругата си. Няма да може да се радва и да участва пълноценно в грижите и възпитанието на сина му. Заявява, че е в тежест на семейството си – прикован на легло с катетър, нуждаещ се от постоянни грижи, с рани от залежаването, очакващ да му бъде подадена чаша вода, храна, лекарства.Затруднява съпругата си да го вдигне от леглото, чака да отвори прозореца, за да вдиша чист въздух. Мечтае да го изведе извън стаята да се порадва на небето и вятъра, но когато това се случи е на инвалиден стол, което го притеснява и измъчва. Кара го да мисли, че е по-добре да го няма.

По време на делото е изготвена медицинска експертиза от неврохирург, който посочва, че миньорът е получил тежка съчетана гръбначно-мозъчна травма с контузия на главата, тялото и врата, фрактура с изкълчване на 6-ти и 7-ми шийни прешлени, пълно обездвижване на долните крайници и значително на горните.

Маданският районен съд осъди „Горубсо Мадан“ да плати 14 165,17 лв. за адвокатско възнаграждение, 25 270,35 лв. държавна такса и 705,60 лв. за вещо лице по съдебно-медицинската експертиза.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Смолян.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close