Advertisement
НА ФОКУСРАЗСЛЕДВАНЕ

Съдът спря продажбата на хотел „Езерата“ от РВК „Орфей“ на ЦКС без търг за 510 000 лева

Решението е в ущърб на член-кооператорите без необходимото мнозинство, а председателят Георги Славов гласувал с 9 пълномощни без да има право на това

Съдът е наложил временна възбрана на Районната всестранна кооперация „Орфей“ в Смолян да продаде хотел-ресторант „Езерата“ на Централния кооперативен съюз (ЦКС). До стопирането на сделката се стигна след жалба на члена на Управителния съвет на кооперацията д-р Димитър Пампоров.

Имотът със застроена площ от 362 кв. м. и 7.7 дка земя се намира в кв. Езерово на главния път Смолян – Девин на брега на живописно езеро, но от години не работи. Решението за продажбата на хотела точно на ЦКС за 510 000 лева е било взето на общо събрание на пълномощниците на РВК „Орфей“, проведено на 19 юни т. г. Преди 1 година обаче (9 юли 2020 г.) общото събрание на кооперацията взема друго решение – продажбата да стане на търг след оценка на независим експерт, а средствата да се заделят в отделна сметка за инвестиции.

В продължение на година председателят на кооперацията Георги Славов блокирал провеждането на търга с идеята хотелът да бъде продаден на ЦКС, разказа пред „Отзвук“ Пампоров.

И точно това се случва на събранието на 19 юни. Когато се стига до точката за преразглеждане на решението за хотел-ресторант „Езерата“, Славов изважда един плик, казва, че е оферта от ЦКС, отваря плика, прочита, че е предложена цена от 510 000 лева и казва: „Нека да я гласуваме!“.

При гласуването събранието се разделя на две. В този момент председателят на кооперацията обявява, че гласува с 9 пълномощни и предложението за приемане на офертата на ЦКС надделява.
Това решение е незаконно, смята Пампоров. Веднъж заради липсата на мнозинство от две трети, което се изисква от устава на кооперацията при разпореждането с имоти. И втори път заради ограничението в устава член-кооператор да не може да представлява повече от трима души.

„Като член на Управителния съвет и кооператор аз съм длъжен да защитавам интересите на тази кооперация. С това решение се ощетява кооперацията, защото искаме да получим повече пари от продажбата на хотел „Езерата“, а това може да стане на търг с явно наддаване“, заяви д-р Пампоров.

„И на десетте заседания на управителния съвет през тази една година председателят правеше всичко възможно да не се стигне до търг. На предпоследното заседание на УС преди общото събрание успях да убедя съвета и с 4 гласа „за“ и 2 „против“ взехме решение след една седмица на извънредно заседание председателят да извика юридическо лице и да определим начина на провеждане на търга. Изненадващо през следващата седмица председателят излезе в карантина за 14 дни и това извънредно заседание се провали. След това дойде новото общо събрание.“ – добави той.

Д-р Димитър Пампоров: Тайна е дори протоколът от общото събрание на кооперацията

Как се стигна до решението за продажба на хотел-ресторант „Езерата“ на ЦКС?
На общото събрание той (председателят на РВК „Орфей“ Георти Славов – б. а.) извади един запечатан плик, от който извади оферта, която аз не видях. Той я размаха с думите: „ЦКС предлага 510 000 лева. Моля да гласуваме!“
И хората гласуваха?
Наполовина бяха гласовете, но той извади 9 пълномощни, с които спечели.
Как така извади 9 пълномощни, от джоба, от ръкава?
Каза, че има 9 пълномощни. Аз поисках да ги видя, той каза, че си има комисия, която…
Тоест вие не можахте да видите, че той представлява тези 9 души.
Той сам не може да представлява 9 души.
Защо?
Повече от трима не може по устав да представлява.
Юристи няма ли в тази кооперация?
Има. Адвокат Лилян Сираков скочи и каза, че това, което се прави, е абсолютно незаконно. Поискахме повторно преброяване, прегласуване. Но и то бе отказано.
И Славов гласува с 9 пълномощни?
Не. Той каза, че има 9 пълномощни.
Някой видя ли ги тези 9 пълномощни?
Аз не ги видях. Каза, че има комисия, която се занимава с пълномощните.
Комисията е орган на самото събрание. То може да поиска проверка.
Не ми бяха показани.
На член на УС не се показват пълномощни, с които председателят на кооперацията гласува?
Не иска да ми даде и протокола.
Кой протокол?
От общото събрание.
Защо да е тайна този протокол?
Защото е бил тайна, а аз съм член на УС.
Колко пъти поискахте този протокол и как го поискахте?
Писмено съм го поискал.
Кога?
Преди да заведа дело. Нали трябва да представим пред съда какво искаме да оборваме. Отказват ми се протоколи и от заседанията на УС, в които и аз гласувам. Аз се подписвам на всеки протокол от заседание на УС, щом се подписвам би трябвало да има и копие за мен. Но няма.

На въпроса на „Отзвук“ защо хотел-ресторант „Езерата“ се продава не на търг, а на Централния кооперативен съюз на посочена от тях цена, председателят на РВК „Орфей“ Георги Славов заяви: „За нас ЦКС е една система, която ни пази, помага, ориентира и защитава.“

Централният кооперативен съюз също е регистриран като кооперация, сочи справката в Търговския регистър. Любопитна подробност е, че на 26 юни 2013 година РВК „Орфей“ продава на ЦКС и 51 идеални части от хотел-ресторант „Рожен“ и 5 дка поземлен имот заедно с ЕТ „Христина Колева-95“, която препродава купените от РВК „Орфей“ само 4 дни по-рано 9 идеални части. Общата сума на сделката е 560 000 лева. От тази продажба кооператорите не са получили дивиденти. Тези пари ги няма и като инвестиции, казва д-р Димитър Пампоров.

„Какво се случва с парите никой не може да ми отговори и не знам къде са. Вложени ли са в нещо, в банката ли са? Три пъти съм задавал лично този въпрос на УС. Не ми отговарят. Казват ми, има си Контролен съвет. Имаме нужда от ремонт на различни сгради на кооперацията. Казват няма пари. Питам: „Нали продадохте „Рожен? Как така няма пари.“ Има нужда от ремонт на покрива на сградата на кооперацията в Полковник Серафимово. Няма пари. Затова искам продажбата на хотел „Езерата“ да стане с търг с явно наддаване. Кооперацията има нужда от средства.“ – смята той.

Георги Славов: „Ноу-хау“-то на ЦКС е по-важно от парите

Г-н Славов, как ще коментирате искането на д-р Пампоров съдът да спре продажбата на хотел „Езерата“?
Аз бях в отпуск и вчера (12 юли – б. а.) получих от съда исковата молба. Прочетох я, дадох я на адвокат. Имаше събрание, събранието мина нормално, с активност. Щом го е оспорил, има някакви причини. Беше хубаво събрание. Отчетохме си годишните резултати и за наша радост поредна година отбелязваме своите постижения. Приехме си бизнес плана за тази година. Неговото оспорване нито го тълкувам, нито го коментирам, то си е негово виждане. Няма нищо лошо, каквото реши съдът, това ще правим.
Защо решихте на ЦКС да го продадете, а не на търг?
Правото си е на събранието.
Добре, но събранието има решение за продажба на търг.
Ние на същото събрание преразгледахме точката.
Преразгледахте я да не е на търг, а да е ЦКС?
Преразгледахме я, и при което се яви в случая съобщението на ЦКС като наша система да го предложим на събранието той да го купи.
Можеше да изкарате повече пари, ако продажбата беше на търг.
Знаете ли колко са многото пари?
Колко са?
Когато ги имаш в джоба.
Като сте една система, през 2013 г. ЦКС продаде дяловото си участие в Кока-Кола за над 13 милиона евро. Кооперацията дали е получила някакви пари?
Не мога да ви кажа. Това е било много отдавна. Не съм бил в управата там.
Не, дали смолянската кооперация е получила дивидент от тази продажба?
Ние не получаваме дивиденти. Ние получаваме друго – ноу-хау от ЦКС, което, и да искате да ви го кажа, няма да мога всичкото да ви го изложа. За нас ЦКС е една система, която ни пази, помага, ориентира и защитава.
И за това решихте точно на ЦКС да продадете хотел „Езерата“?
Не само заради това. По-хубаво от това едва ли би постигнала кооперацията.

Според Славов загрижеността на д-р Пампоров за интересите на член-кооператорите е под въпрос, тъй като е влязъл в кооперацията с минимален капитал преди две-три години, когато станал неин наемател. И е член на управителния й съвет от година. В случая обаче именно „новобранецът с минимален капитал“ д-р Пампоров защитава интересите на РВК „Орфей“, настоявайки за търг и по-висока цена на продажба на хотел-ресторант „Езерата“.

Докато дългогодишният председател на кооперацията показва, че за него по-важен е интересът на Централния кооперативен съюз. Въпреки че ЦКС поставя на първо място собствените си финансови интереси, а не интересите на кооперациите. Пример за това е продажбата на акциите си на ЦКС в „Coca-Cola“ през 2013 г. От получените 13.3 млн. евро в Централния кооперативен съюз нито лев пари не стигна до българските кооперации. С тях и използвайки властта и влиянието си ръководството на ЦКС купува на безценица имоти на кооперациите и вместо да „помага“ и „защитава“  ощетява член-кооператорите.

В тази сделка има и още един проблем. Щом, както казва Георги Славов, РВК „Орфей“ и ЦКС са „една система“, има конфликт на интереси. И за да няма съмнения, че смолянската кооперация се ощетява от Централния кооперативен съюз, продажбата трябва да стане на търг. И ако ЦКС иска да го купи, нека предложи най-високата цена! За да покаже, че помага, а не вреди на смолянските кооператори, за които само 70 000 лева по-висока цена, означава по 100 лева дивидент в края на годината.  

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!