Advertisement
Местни избори '2019

Съдът потвърди изборите за общински съветници в Неделино

Смолянският административен съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Неделино за изборът на общински съветници. Делото бе образувано по жалба на Митко Кавармов от Неделино. Кандидат-съветникът обжалва отразените преференции в протокола на секция № 2011800003 в Неделино, в която гласувал самият той и негови близки. В протокола при преброяването обаче не му е отчетена нито една преференция и е отразен нулев резултат.

Advertisement

Митко Кавърмов е втори в листата на „Демократична България – Обединение“. В протокола на Общинската избирателна комисия е отразено, че има 31 преференции. Водачът на листата на партията Борислав Беширов е с 226 преференциални гласа, третият – Ружо Младенов е със 165, а последният Асен Белев – 117.

По време на делото са разгледани протоколите както на Общинската избирателна комисия (ОИК), така и на спорната Секционна избирателна комисия (СИК). Нито в единия документ, нито в другия са отразени оплаквания за извършени нарушения в изборния ден – невярно разпределение на преференции, които опорочават действителната воля на част от гласоподавателите. Изборите са преминали при нормална, спокойна обстановка. Разпитан е и председателката на СИК № 2011800003 Десислава Караиванова. В показанията си пред съда тя посочва, че е нямало сигнали, жалби, спорове между членовете на комисията, а избирателната активност била доста висока.

Според съда е неоснователно искането за повторно преброяване на недействителните гласове. Според съдия Васил Чалъков от протокола на СИК № 211800003, става ясно, че не е поставен под съмнение изборния резултат, и нито един член не е подписал секционния протокол с възражение, забележки или с особено мнение. „Ако съществуваше и най-малкото съмнение за изборния резултат за избор на общински съветници настоящия съд би допуснал ръчно преброяване на недействителните бюлетини от вещо лице“, посочва още Чалъков.

Съдебното решение не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

Елена Павлова

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button