Темида

Съдът отказа да върне на прокуратурата делото за смъртта на 24-годишен младеж

Смолянският окръжен съд отказа да върне на прокуратурата делото за смъртта на 24-годишния Кадри Ферадов, който преди две години загина при катастрофа. Искането бе направено от защитата на Красимир Ясенов от Любча – подсъдим за смъртта на приятеля си, заради допуснато съществено нарушение, довело до ограничаване правото му да разбере в какво е обвинен.

Във вторник бе даден ход на разпоредителното заседание, на което съдът конституира като частни обвинители родителите и сестрата на починалия младеж. Съдебният процес обаче се отложи за 19 септември.

Делото за втори път се гледа в Окръжния съд, след като по-горната инстанция отмени четиригодишната присъда на Красимир, заради допуснати процесуални нарушения.
Катастрофата, оказала се фатална за Кадри, стана на 21 юни 2017 година. Вечерта трима младежи от село Любча и един от Ракитово, се почерпили в заведение, след което продължили с купона в беседка извън селото. На сутринта, като се прибирали с „БМВ 320“, шофирано от 25-годишния Красимир, катастрофирали. Колата се движела с над 100 км/час. В същото време задните гуми били с износен протектор, което се оказало фатално. Към 5,30 часа, на около два километра преди разклона за Любча, младият шофьор загубил управление и БМВ-то излиза извън пътното платно. Сериозно пострадал само Кадри, който пътувал на задната дясна седалка. Младежът изпаднал в кома, заради тежката черепно-мозъчна травма. Момчетата опитали да му окажат първа помощ. Изнесли тялото му от автомобила, а Красимир подал сигнал на спешния тел. 112. Когато наближила полицейската кола, при вида на бурканите, младият шофьор изпада в паника и хуква да бяга. По-късно е открит от униформените в дома си.
Пострадалият Кадри незабавно е транспортиран в МБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, с опасност за живота. Лекарите не успяват да се преборят за живота му и 20 дни по-късно той издъхва.

Шофьорът е тестван с техническо средство, което показало наличие на амфетамин. След излизане на химическата експертиза се установява, че не е бил под влиянието на наркотици, но е бил пиян с 2,13 промила алкохол в кръвта. В същото време той е шофирал с отнета месец по-рано шофьорска книжка, заради шофиране под влиянието на марихуана.

На 21 февруари 2019 г. Красимир бе осъден на 4 години при първоначален общ режи и 3 години без право да управлява автомобил.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close