Местна властНОВИНИ

Съдът не откри дискриминация в правилата за отпускане на помощ за новородено в община Смолян

Административният съд в Смолян отхвърли протеста на прокуратурата срещу условията за отпускане на финансова помощ от 500 лева за новородено в община Смолян – родителите да имат завършено средно образование и навършени 18 години.

Делото е образувано от Окръжна прокуратура срещу разпоредбите на чл. 3, т. 2 и т. 5 от Правилата за реда и условията за отпускане на финансов стимул за новородено или осиновено дете в община Смолян. Според държавното обвинение условията са дискриминационни и противоречат на Конституцията на Република България. „Никъде в нормативен акт от по-висока степен не се уреждат обществени отношения, свързани с предоставяне на социални помощи при подобни условия“, посочват от прокуратурата.

Според съда обаче с тези правила ще се стимулира определено поведение, съответно условия, на които да отговарят родителите и те могат свободно да бъдат определени от стимулиращия орган в зависимост от целта, която се преследва. „След като Общинският съвет в Смолян си поставя за цел да задържи подрастващите в училище – това изрично е посочено в мотивите към решението, няма пречка от въвеждане на селективни изисквания към тези, които биха могли да получат помощ. Противоположното разбиране би означавало да се признаят права например за допълнително стимулиране на всички служители в една организация без оглед на техния принос, включително например и при наличие на дисциплинарно наказание“, пише в мотивите си съдът.

Решението на Административния съд е от 20 май. То не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close