Темида

Съдът даде ход на делото за смъртта на 13-годишния Митко, прегазен на тротоара

Смолянският окръжен съд даде ход на делото за смъртта на 13-годишния Митко Крушков от Златоград, който бе прегазен на тротоара. Днес се състоя първото заседание, на което присъстваха само подсъдимия Любен Уйчев от Мадан и негови близки. Родителите на загиналото дете не пристигнаха в съдебната зала. Чрез своя адвокат обаче те поискаха да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса.

Защитникът на Уйчев адв. Георки Кутрянски настоя делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата за повдигане на ново обвинение – коректно и точно, заради допуснати процесуални нарушения. „Обвинението е неточно и неясно формулирано и това винаги води до ограничаване правото на защита“, заяви адв. Кутрянски. Според него е допуснато противоречи и между обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт. Окръжният прокурор Тодор Деянов бе категоричен, че не са налице такива нарушения, които се вменяват в работата на прокуратурата. „Цитирана е петорната експертиза, която посочва, че са допуснати две нарушения от страна на подсъдимия – напускане на пътното платно и движение със скорост над допустимата“, посочи Деянов.

Съдът не прекрати делото, като постанови, че не е налице противоречие между обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт. Определението обаче може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив. Съдебното заседание бе отложено за март, когато се очаква в залата да бъдат и почернените близки на загиналото момче.

57-годишният Любен Уйчев от Мадан е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Трагедията стана на 31 юли 2018 г. на ул. „България“ в Златоград, до хотел „Александър“. Пред погледа на майката, бащата и лелята микробус „Пежо боксер“ помита детето с бясна скорост на тротоара. Телцето му изхвърча на 4 метра и пада в тревата. Преди удара Любен Уйчев събаря един от знаците, а след това се врязва и в предпазната ограда на тротоара. Микробусът спира на 150 метра, а като доказателство за високата скорост, остават километражът – засякъл на 90 км/час и оборотомерът – спрял на 6 000 об/мин. Ограничението в участъка, където има и надигната пешеходна пътека, е 40 км/час. По-късно и вещите лица установяват, че микробусът се е движел с около 90 км/час.

Малкият Митко умира на път за болницата. Лекарите се оказват безсилни да спасят момчето, което издъхва в ръцете им.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close