Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТ

Сабрутев спря сделката с 5-те дка земя за гробище в Смолян

Областният управител Стефан Сабрутев е върнал решението на Общински съвет – Смолян, с което кметът Николай Мелемов бе упълномощен да купи 5 дка имот от Илиян Николов за сумата от 142 хиляди лева. Заповедта на Сабрутев, с което се атакува решението на местния парламент от 23 февруари, е издадена на 8-и март.

Решението, което бе взето с 16 гласа „за“ и трима „въздържали се“, бе предложено от кмета на Смолян. За този терен Николов е платил 50 400 лева на 14 октомври 2021 г., става ясно от справка в Имотния регистър. След по-малко от месец той се опита да я препродаде на Община Смолян за 152 хиляди лева. Кметът Мелемов услужливо внесе докладна записка в ОбС, в която предложи Общината да плати поисканата от Илиян Николов сума. Но възникна скандал. „Той не е действителният купувач, той е посредник. С каква цел купува имота, който само за един месец поскъпва от 50 000 лева на 152 000 лв.? И г-н Мелемов приема това за нормално?! Не знам защо първите собственици не са ни го предлагали да го купим на по-ниската цена.“ – заяви общинският съветник Филип Топов.

И той, и съветникът от БСП Иван Гавазов обърнаха внимание, че по разпоредбата на чл. 199, ал. 2 от Закона за устройство на територията, предишните собственици са били длъжни да предложат на Общината да купи 5-те декара за 50 хиляди лева, и ако тя откаже, тогава да имат право я продадат на Илиян Николов. „Има юридическа възможност да предприемем стъпки по разваляне на продажбата и да поискаме да изкупим имота на цената, обявена в онзи нотариален акт.“ – каза Гавазов. След което Мелемов оттегли докладната си записка.

На заседанието на ОбС на 23 февруари кметът я внесе отново, този път на цена 142 хиляди лева. Въпреки предупрежденията на Топов, че предложението на Мелемов противоречи на закона, съветниците одобриха сделката.

„Тук става въпрос за имота на Беклийца за гробищен парк. Има заведено дело, което е спряно. Позволявам си да ви предложа тази докладна, поради това, че смятам, че интересът на Община Смолян е защитен. Цената е по-ниска и от пазарната. Друг въпрос е, че това дело може да се проточи във времето. Всички сте наясно, че ако има нещо неизбежно, това е разширяване на гробищните паркове.“ – заяви Мелемов.

Настояването на Топов да се изчака до 23.03.2023 г., за когато е заседанието на съда, не бе взето под внимание.

В мотивите си областният управител сочи редица пороци на това решение. Основният е, че по тази сделка има висящо съдебно дело. Има изрична разпоредба на ГПК (чл.14, ал. 3), която предвижда, че никое друго учреждение няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда. Според областния управител сделката, с която Илиян Николов е купил имота, е нищожна, тъй като е сключена в нарушение на закона (чл.199, ал.2 от ЗУТ). Преди да продадат имота си на Илиян Николов предишните собственици са били длъжни да предложат на общината да го купи. Съгласно чл.26, ал.1 от ЗЗД, нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, мотивира се областният управител. Нищожният договор не може да бъде саниран/валидиран, дори впоследствие да бъде потвърден от страните, пише в заповедта на Сабрутев.

За този петък е насрочено заседание на Общинския съвет, но председателят на местния парламент Ангел Безергянов не включил в дневния ред казуса с имота на Илиян Николов. Ако върнатото от Сабрутев решение не бъде разгледано от общинските съветници на следващото заседание, той ще бъде длъжен да го внесе в съда.

 

 

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!