НОВИНИ

С ПИК ще виждаме предварително попълнена данъчна декларация

Над 1 200 са персоналните идентификационни кода (ПИК) издадени на фирми и физически лица за 2019 г. в област Смолян. Той може да бъде получен във всеки от офисите на НАП в страната, издава се безплатно и става все по-необходим в  комуникацията с Приходната агенция.

Притежателите на персонален индетификационен код през месец март ще могат да видят така наречената „предварително попълнена данъчна декларация“, като една отделна електронна услуга, в която ще са попълнени всички доходи, за които НАП знае – това са доходи от трудови правоотношения и хонорари.

Чрез ПИК и електронен подпис физическите лица могат да подадат данъчната си декларация и да ползват 5% отстъпка, валидна до 31 март 2020 г. Сумата на отстъпката обаче не може да надвишава 500 лева. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 март.

В офиса на НАП Смолян се разпространява и брошурата  „ПИК от НАП“, в която има много информация за неговото издаване и използване.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close