Advertisement
НОВИНИ

С паметни плочи почетоха родолюбивото дело на първите духовни водачи в Хвойна

В с. Хвойна, по идея на Инициативен комитет, Денят на народните будители 1-ви ноември 2023 г. бе отбелязан с откриването на паметни надгробни плочи на първите духовни водачи от драматичния исторически период, обхващащ турското робство, Възраждането, Освобождението и първите десетилетия на Свободата, съобщи за „Отзвук.БГ“ Атанас Русенов – председател на Инициативния комитет и основна двжища сила в осъществяването на това родолюбиво дела.
Това са едрият кираджия и общественик Тодор Губеров, свещеник Иван Талев и кметът Иван Килимов. Техният мироглед и обществено полезни дела поставят основите и дават вярната посока за духовното развитие на населението в Хвойна и околни села.
Тодор Губеров е роден преди 230 години през 1792 г. почива през 1885г. на 93 г. По писмени сведения на известния хвойненски общественик и кмет Костадин Златанов той е инициатор за изграждането на черквата в Хвойна и килийното училище към нея. Издейства, отива в Истанбул и получава ферма на за построяването им. Той е и основния ктитор на черквата, и първия председател на църковното настоятелство.
Свещеник Иван Талев е роден през 1849 г. и почива през 1924 г. Служил няколко десетилетия в Хвойна и едновременно в други села на Долен Рупчос в онова превратно време до и след Освобождението от турско робство и в условията на тежка борба за премахването на гръцкия език от богослуженията и образователното дело. Малтретиран и наказван от турската власт. Килиен учител.
Иван Килимов е роден през 1872 г. и е починал през 1920 г.
На 13.11.1900 г. той е избран за кмет на селото. В това тежко време този смел и решителен българин решава многовековна историческа задача създава най-добрите условия за развитието и утвърждаването на православното християнство, като традиционно и масово за нашето село вероизповедание.
За условията на онова време постигнатите от тях резултати са изключителни. Посоката за бъдещето е дадена. Народът ги подкрепя. Построена е църква, построено е и функционира килийно училище. Защитен е българския език. Преодоляно е вредното влияние на гръцката църква в богослужението и обучението, изцяло е утвърдено православието и неговите ценности, като единствено вероизповедание в селото, населението свободно изразява волята си, селото започва да се развива и др. По своето същество, историческа роля и значимост, тези дела определят Тодор Губреров, свещеник Иван Талев и Иван Килимов, като истински възрожденци, които са и народни будители. За делата им благодарното хвойненско население им дава най-високата възможна оценка, като ги приобщава, а защо не и приравнява, към вечните християнски ценности оказвайки им чест и уважение с решението си да бъдат погребани в двора на черквата Св. Пророк Илия, като по този начин я превръщат в Пантеон на хвойненското Възраждане.
В празничния ден взеха участие хвойненци, павелци, кметът на с, Хвойна, църковното настоятелство, читалищното настоятелство, родственици и др. представители на хвойненската общественост. Свещеник Апостол Аролски отслужи панахида за душите на народните будители, каза Атанас Русенов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!