Вяра и традиции

С откриване на паметник почетоха паметта на Апостола

На 19.02.2018 година в центъра на чепеларското село Малево, Община Чепеларе се откри първият бюст-паметник на Васил Левски, точно когато се навършват 145 години от гибелта на Апостола. Идеята възниква преди две години, когато започват и тържествата на историческото място в селото.

Тържествената церемония започна с откриване на бюст-паметника, дело на скулптура с малевски корени Борис Сариков, след което монументът бе осветен от отец Аролски. Паметникът е сътворен в ателие в град Сопот. Безброй са дарителите, които са спомогнали за осъществяването на тази родолюбива инициатива.

В израз на признателност към Апостола и почит към паметта му бяха положени венци и цветя. Церемонията завърши с културна програма в изпълнение на самодейците при НЧ „Отец Паисий-1909“, НЧ „Родопска искра 1880“, НЧ „Алеко Константинов 1880“ и учениците от ОУ „Цар Симеон I“.

На празничната церемония по откриването му присъстваха Славка Чакърова – кмет на Община Чепеларе, Виолета Бакалска – кмет на с. Малево, народния представител – Дора Янкова, Адриян Петров – зам.-областен управител на Област Смолян, Росица Черпокова – председател на ОбС-Чепеларе, Пантелей Мемцов – зам.-кмет на Община Чепеларе, жители и гости.

Причината в селото да бъде издигнат паметник на великия българин е историята на Ропката, която е свързана с идването на Левски в селата Малево, Орехово, Павелско и Хвойна. Старите малевци твърдят, че Левски е бил в селото през 1871 г., за да провери дали в него има почва за организиране на революционен комитет. Свещеникът Васил Згуровски и учителят Костадин Даскалски са заподозряни в „комитлък” покрай Априлското въстание, но никой не знае в какво  точно се изразява тяхното участие. Години наред без почивка, Апостолът на свободата обикаля из българска земя. С всичките двигателни сили на онзи духовен кипеж, търси места и хора за комитети. Историографите му обаче не го търсят в най-голямата и населена планина – Родопите. А и тук има разкази за неговите обиколки, един от тях е на пловдивския общественик и учител Георги Крумов, който е бил водач на Левски в селата на Ропката – Павелско, Хвойна, Малево и Орехово. Георги Шоков разказва за посещението му в Райково, Широка лъка и пр. По баирите на Родопите Левски търчи без страх и умора. Асеновградският вестник „Родопско ехо“ на 7 февруари 1937 г. пише, че по разказа на бившия игумен Никифор, манастирът „Св. Петка Мулдавска“ е бил посетен от Дякона, който съставил комитет. Преди повече от двадесет години в този манастир – до скривалището му, се появи надпис: „Апостола в нашия край – Асеновград, Новаково, Горнослав, Патриарх Евтимово, Златовръх, Яврово, Павелско, Малево, Червен“. Надписът е бил сложен от Славчо Кисьов, историк от с. Бачково.

Малевци, в знак на почит и уважение към героизма на дякона и като благодарност към неговите съратници от селата на Ропката, издигнаха паметник, който ще остане спомен за бъдните поколения.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close