ОБЩЕСТВО

С Националната гвардия откриха паметна плоча на загиналите смолянчани във войните

С участието на Националната гвардия и Трети ученически гвардейски отряд в петък бе открита възстановената паметна плоча на загиналите в Балканската и Първа световна войни смолянчани. Монументът е поставен до входа на Военния клуб. Лентата пред плочата бе прерязана от областния управител Недялко Славов, кмета на Смолян Николай Мелемов, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната, ген. Златан Стойков – председател на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва в България.

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Архимандрит Висарион отслужи водосвет за освещаване на възстановената паметна плоча.

„Плочата я възстановихме в автентичен вид, както е направена през 1932 г. Запазили сме всички автентични имена на нашите герои, така както са загинали. По настояване и решение на Регионалния съюз направихме искане от Министерството на отбраната за отпускане на финансова помощ, която ни беше предоставена. Имаме още много плочи да откриваме, трябва да тачим нашите герои. В село Бостина открихме 17 човека, които са участвали в Първата световна война в състава на 37-и Пирински полк. Това ще бъде следващото ни мероприятие. Има и много други герои по цялата Смолянска област. Желая на всички много здраве! Ще завърша с девиза: „България над всичко!“, каза Христо Стойков – председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Гранитната плоча била поставена във фоайето на бившия Учителски институт. След пожар в сградата, над десет години, тя се е въргаляла в прахоляка, докато

Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва не решава да я възстановят.

Преди откриване на паметната плоча на официална церемония бе връчено представителното знаме на Трети ученически гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов“. В ритуала участваха военнослужещи от Националната гвардейска част.

„Днес нашите млади гвардейци трябва да пазят и защитават своето знаме и ще намерят още една причина да учат повече, да бъдат достойни и честни хора и да останат в Родината си. Днес е ден на гордост, на патриотично вдъхновение и на почит към историята“, каза директорката на Езиковата гимназия Надежда Горанова.

Трети ученически гвардейски отряд показаха майсторство при маршируването

Пред младите гвардейци бяха прочетени поздравителни адреси от президента Румен Радев и от министъра на образованието Красимир Вълчев. Бригаден генерал Борислав Сертов връчи официален плакет на „Служба „Военна полиция“. Той пожела на младите гвардейци да са горди, че носят в сърцето си непобедимия родопски дух.

Гвардейците преминаха през главната улица на Смолян с българския трикольор и знамето на Европейския съюз

Ученическият гвардейски отряд е съставен от 21 ученици от девети и десети клас. Негов командир е Никол Пискова от 9а клас, зам.-командир е Микаела Хаджиева, а знаменосец – Тодор Шкодров. Целта на младите гвардейци е опазването на историята и възкресяване на традициите, както и възпитаване в чувство на любов и принадлежност към Родината. Събитието е под патронажа на президентът Румен Радев, подкрепено от Министерството на отбраната.

Официалните лица на събитието

Първият отряд е създаден в Кърджали, вторият в Плевен. Предстои да бъдат сформирани гвардейски отряди и в други градове на страната.

Елена Павлова
Снимки: Цветан Маджаров

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close