БИЗНЕС

С награди от по 3000 лева и пищно тържество „Горубсо Златоград“ отбеляза Деня на миньора

В истински празник за работещите в „Горубсо Златоград“ се превърна Денят на миньора в петък. По време на тържеството бе представена ретроспективна изложба, представяща рудодобива от зората му по този край до днес. А на мултимедиен екран се проектираше филм за развитието на „Горубсо“. Тази година дружеството отбелязва 15-тата си годишнина откакто то бе закупено от „Минстрой холдинг“ АД и 55 години от началото на рудник „Ерма река“.

Гости на тържеството бяха зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, областният управител Недялко Славов, кметът на Златоград Мирослав Янчев, ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Тотев и още много др.

 

 

 

 

Собственикът на „Горубсо Златоград“ проф. Николай Вълканов поздрави всички за постигнатото, за развитието и съхраняването на рудодобива като основен поминък на региона. След което отличи с награди и парични премии от 3000 лева бригадите с най-високи успехи в рудодобива.

„Oт 2002 година до момента „Горубсо“ извървява много дълъг път на технологична модернизация и направи големи инвестиции за висока производствена ефективност.
Много са технологичните иновации за опазване на природата и безопасността на труда. Постиженията на „Горубсо Златоград“ АД за устойчиво развитие са в съответствие с най-добрите практики и трябва да се дават за пример, както и да се подкрепят всестранно. Към настоящия момент всички рудници на Горубсо Златоград отговарят на всички условия за безопасна работа. Много трудно беше, когато дружеството бе в ликвидация и всички специалисти като прокудени тръгнаха да си търсят прехраната в чужбина. Още по-тежко беше, когато дружеството стартираше отново. А най-големият капитал на едно предприятие, хората – специалисти, вече ги нямаше… Тогава се налагаше да обикаляме по селата и по площадите и да събираме тези, които бяха останали и да ги агитираме да се върнат, за да започнем отново работа. А най-трудно беше, когато трябваше да изплащаме задълженията, натрупани за осигуровки, изпълнителни дела, заплати и редица други дългове, които дружеството беше наследило след разделянето на „Горубсо“ на 9 по-малки дружества. Много трудни бяха онези години, защото трябваше да възобновим дейността, да подготвим изоставените и неработещи цели три години рудници. Тук е важно да се каже, че дружеството случи на добър и грижлив собственик в лицето на проф. Николай Вълканов.“ – каза изпълнителният директор на „Горубсо Златоград“ Ружа Бодурова.

В дружеството работят 500 души, като всички те получават работните си заплати навреме, добави тя. На всички работещи е осигурен безплатен транспорт от дома до работното място и обратно, безплатна разнообразна храна на тристепенно меню. При влизане в рудниците им се осигурява питателна закуска, както и след свършване на работната смяна. Осигурени са безплатни медицински прегледи за всички работници, както и безплатно работно облекло.

„Горубсо Златоград“ е и най-големият спонсор на всяко събитие в Златоград. Поддържа, спонсорира и подкрепя детски градини, училища, църкви, болницата, пенсионерски клубове и всички спортни събития. Нашият модел на бизнес поведение носи дългосрочна социална стойност за обществото и града, каза още Бодурова.
Празникът продължи до късно през нощта със светлинно шоу и изпълненията на Николай Славеев, Емилия, „Тенорите“ и квартет „Мистик“.

Advertisement
Back to top button
Close