Advertisement
НОВИНИ

С много хумор и настроение премина срещата на смолянчани с писателя Васил Венински

С много хумор и приповдигнато настроение премина срещата на смолянчани с писателя Васил Венински, при представянето на две нови негови книги „Змейова напаст”, разкази и „Ловни страсти в пазвите на Радюва планина” в препълнената зала в КДК – Смолян.

Председателят на дружеството на СБП в Смолян, Светозар Казанджиев представи автора и книгите му пред присъстващите.

Преди увлекателно да  разкаже интересни житейски събития дали отражение на неговото творчество и да прочете разкази от новите си книги, Венински каза откъде идва името на неговата странна фамилия. Доста преди Освобождението на село Павелско през 1878 г. в рода им имало жена на име Невена, на която галено казвали Вена. Рано останала вдовица и сама си отгледала децата, на които казвали Венини деца. След това Народната власт сложила едно „ски” и фамилията станала Венински. Разказа и как когато той се родил и баща му го взел, казал: „Дано стане чиляк”. По хумористичен начин и с шеги представи и предистории преди да напише книгата за ловните страсти.

Зам.-областният управител Зарко Маринов изказа своята благодарност към автора и го поздрави за това, че представя книгите си в Смолян. „Именно автори и писатели като Васил Венински, който здраво е стъпил на земята, познава добре своите корени и описва всичко това, ни помага на нас никога да не забравяме родопския дух и нашите корени и затова искрено ти благодаря”, каза Маринов и даде на писателя поздравителен адрес от името на областния управител Захари Сираков. Дългогодишният преподавател по физкултура в учителския институт в Смолян Георги Фотев също поздрави Васил Венински, на когото е преподавал там и разказа интересни истории.  Каза колко добър волейболист е бил Венински, а впоследствие хандбалист и направил силен отбор в Павелско, печелили престижни първенства. „Когато Васко издаде своята първа книга не можах да повярвам, просто се зарадвах. И откога можа един такъв добър физкултурник да стане такъв добър писател”, каза с усмивка Фотев. Венински бе поздравен от своите почитатели, а Димитър Кръстанов, който също е от село Павелско, каза за него, че продължава творчеството на Хайтов.

Венински каза още, че много въпроси са му задавали за заглавието на книгата „Змейова напаст”, защо я кръстил така? „В българските народни приказки, в нашите легенди, в нашия фолклор, иконография, змеят олицетворява лошото, злото. Затова в нашите прекрасни български приказки се явява и някакъв антипод на злото – юнак, който му отсича и трите, и 10-те глави. В тази връзка, в иконографията св. Георги неслучайно с копие убива змея. То всъщност на корицата на книгата е св. Георги от ротондата в София.  Има и други 4-5, между тях и Архангел Михаил, които убиват змея. В крайна сметка в разказите винаги има една борба между доброто и злото. Всеки от нас всеки ден среща змейове – и по-кротки и по-опасни, но те са едноглави и двукраки. Така че това е причината да сложа това заглавие „Змейова напаст”, каза в заключение писателят.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!