Вяра и традиции

С конски надпревари Момчиловци отбеляза за 25-ти път Тодоровден (видео)

В истински празник се превърна за жителите и гостите на Момчиловци днешния Тодоровден. За 25-ви път местните отбелязаха подобаващо празника, известен и като Конски Великден.

Шоуто започна с танци на местните самодейни състави. След това стотиците изпълнили площада посрещнаха шествието от коне, предвождано от родопски гайди и начело с иконата на Свети Теодор. Макар и тази година копитните да бяха по-малко, величествените им осанки събраха погледите на всички. Верни на стила си и на мотото на празника – „Хубав кон и хубава жена не са за сиромах човек”, гостите на селото станаха свидетели на стародавните традиции и конкурсите за коне, съпроводени със смях и лакърдии.  Най-атрактивните моменти бяха майсторската езда и традиционните игри, които определиха най-бързия, най-красивия и най-силен кон. Надпревара имаше и между двете магарета на селото. Пенка, яздена от Тодор Топузов, спечели първото място, а втора остана Роса – яздена от Йоан Уюров. Конят на Иван Манджуков бе определен от журито за най-красив със своите 670 кг. А бай Тасо Андреев получи чувал с фураж заради атрактивната си каруца.

„Радвам се, че за 25-та поредна година центърът на Момчиловци събира гости от близо и далеч за днешния празник, вплел традиция, култура и българщина. Вече четвърт век Тодоровден поддържа патриотичния дух в Момчиловци, обединява ни и създава настроение у всички нас. Честит да е празникът на всички именици, които в селото не са никак малко – 70 на брой, начело с инициаторите на Тодоровден пред 25 години – народният представител Дора Янкова, като кмет на Момчиловци тогава, и Тодор Попсавов – председател на дружеството на конярите“, откри празника кметът на селото Сийка Суркова.

Почетен гост за поредна година бе посланикът на Кралство Мароко Нейно Превъзходителство г-жа Закиа Ел Мидау, която поздрави всички с празника.

„Аз и мароканците сме много впечатлени от разнообразието и богатството на българската култура. Вие сте страна със стара история и ние много бихме искали да се научим от вас на добри практики“, посочи Закиа Ел Мидау.

Гости на 25-тия Тодоровден в Момчиловци бяха депутатът Дора Янкова, зам.-кметът Мариана Цекова, кметът на Добринище Петър Галчев, кметът на Черноморец Росен Деспов, общински съветници от Смолян, кметове на населени места от общината.

Според местната легенда кушиите на Тодоровден се правят за здраве и берекет, да няма мор по планината и по хората. Днешният празник поставя началото на пролетта и кани лятото да дойде.

 

Последвай ни и в нашия канал в Youtube, където те очакват над 100 видеоклипа – репортажи и видеозаписи от събития! Абонирай се, ако желаеш да получаваш известия за нови видеозаписи, или когато излъчваме на живо!

Абонамент

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close