Advertisement
СЪВЕТИ

С какви придобивки можем да направим офиса по-подходящо място за служителите?

Обстановката във всеки офис до голяма степен е отражение на фирмената културата и ценностите в дадена компания. Днес атмосферата и функционалностите на работното място се доближават до уюта, предоставен от дома, което е важно, за да се чувстват служителите добре и да бъдат по-производителни.

Локдаунът след 2020 г. измести фукуса на бизнеса към една по-гъвкава и здравно насочена политика, играейки ролята на своеобразен катализатор за процеси, които иначе биха отнели години за реализация. Модерните работодатели осъзнават, че допълнителните усилия, положени да превърнат офиса в приятно и ползотворно място за работа, са важна инвестиция в човешкия ресурс.

За да мотивирате служителите си и те да се чувстват истински ценни, можете да направите различни промени в офис пространството. Дори и с малко усилия и средства ще почувствате благоприятната промяна и за екипа, и за бизнеса ви.

Ергономични мебели

Наличието на ергономични мебели ще промени визията на офиса ви и той ще придобие модерен и технологичен вид. Ако екипът ви работи по-продължително време на компютър, ергономичните функции на различните столове и работни бюра ще отнемат от напрежението на тялото в седнало положение, способствайки по-продуктивната работа.

Практични удобни аксесоари

Има аксесоари, които макар и малки, ще допринесат персоналът ви да бъде в по-добра физическа форма, предпазват от т.нар. бърнаут и липса на концентрация. Заслужава си да помислите дали да не снабдите колегите си с по-удобна стойка за монитор или с подложка за крака, а защо не и с подвижни офис контейнери и дори с пътека за ходене.

Добро осветление

Постарайте се естествената светлина в офиса ви да бъде възможно повече. Оставете свободно пространство около прозорците, а работните станции нека са обърнати към светлината, за да избегнете отражението на слънчевата светлина в монитора.

Една крачка напред в грижата ви за добро осветление е инвестирането в LED или RGB лампи. Те могат да създадат по-ведро настроение или да имитират естествената светлина, която носи усещане за свежест. Произвеждат по-малко UV светлина, предпазвайки зрението от увреждане в дългосрочен план.

Зеленина в офис интериора

Присъствието на растения в офис пространството ще му вдъхне живот, а положителният ефект ще бъде в няколко насоки. От една страна, растенията генерират свеж въздух, а от друга – отморяват очите. Зеленината действа терапевтично и успокояващо на психиката, а когато служителите имат ангажимент да се грижат за живи растения, ще се разсейват от напрежението.

Достъп до кафе и вода

Кафе паузите са важни за служителите, затова поставете в зоната за релакс, кухнята или фоайето добра кафе машина. Ободряващата напитка рано сутрин или през сънливите следобедни часове ще зарежда персонала ви с необходимата енергия.

Осигурете на екипа си достъп до неограничени количества чиста питейна вода. В забързаните темпове на работа се крие сериозен риск от дехидратация – рядко се сещаме да приемаме достатъчно течности или просто нямаме време да отидем до магазин и да си вземем.

Много по-добро решение от бутилираните напитки е да инсталирате машина за водаправостояща или настолен вариант. Тя може да се включи директно към водоснабдителната мрежа, пречиства чешмяната вода с няколко филтъра и мембранна технология и осигурява по всяко време студена, топла и газирана вода.

Добре хидратираните служители няма да страдат от главоболие и липса на концентрация, което ще ги направи по-работоспособни и ефективни.

Кът за хранене

Всеки служител има нужда през почивките да се подкрепи с лека закуска и безалкохолна напитка. Ако нямате възможност да осигурите микровълнова печка и хладилник, задължително монтирайте вендинг автомат за храна и напитки. Служителите ви ще могат спокойно да починат и да възстановят силите си, без да се налага да излизат от офиса.

От обзавеждането на работната среда пряко зависи начинът, по който ще се чувства и ще работи екипът ви. Създадените добри условия за труд и пълноценен отдих ще допринесат за мотивацията и продуктивността на колектива. Служителите ви ще бъдат по-здрави, ангажирани и лоялни към компанията, а това означава, че добрите ви кадри ще останат при вас и ще увеличите приходите си.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!