НОВИНИРодопската история

С фотодокументална изложба на дядо и внук бе отбелязана 90-годишнината от рождението на кинолетописеца на Родопите

 

С фотодокументална изложба на кинолетописеца на Родопите Петър Костадинов, посветена на 90 години от рождението му, Държавният архив в Смолян отбеляза Международния ден на архивите. В малък празник се превърна събитието, което събра десетки смолянчани, пристигнали да се насладят на фотографиите на изявения творец и неговия внук Адам Григориян, който също върви по стъпките на дядо си. Младежът е ученик на председателят на Кино-фотоклуб „Орфей”, който е организатор на изложбата.
„На днешния ден се отдава почит на документалната фотография, която е част от световното културно наследство, както и уважение към всички онези, за които професията архивист се е превърнала в призвание и житейска мисия. Идеята за учредяване на Международния ден на архивите възниква през 2004 г. за да се покаже пред обществеността и управляващите значението на архивите”, каза Милка Матушева – директор на Държавния архив в Смолян.

„Трудно е да си представим как ще протече нашия живот – обществен, политически, а и личен, без архиви, без хранилището на писмената, звуковата, изобразителната памет на обществото“, каза председателят на КДК Светозар Казанджиев. Той поздрави служителите на ДА – Смолян, както и фотографът Сашо Сарандалиев с поредната му изложба, посветена на един от корифеите на фотографията Петър Костадинов.

Тържеството започна връчване на грамоти на най-големия дарител и на читателя, направил най-много посещения в читалнята.
Дарител на архива за 2021 г. стана Антон Стайков – художник, журналист и изследовател, зам.-председател на Съюза на българските художници, син на художника Петър Стайков. През 2021 г. той е направил две изключително ценни дарения – документални материали, свързани с творческата, служебна и обществената дейност на членове на фамилия Стайкови – на баща му Петър Стайков, на майка му Христина Стайкова, на дядо му Анастас Стайков, както и негови лични документи. Антон Стайков живее и работи в София.

За читател на годината 2021 г. бе определена актрисата Миряна Найденова, която през миналата година е направила 45 посещения в архива и е използвала 388 архивни единици по темата Родопски драматичен театър. Благодарение на упоритата и съсредоточена работа Миряна Найденова, освен че е инициатор, се е превърнала и в основна движеща сила – автор, съставител и редактор на юбилейно издание „70 години РДТ „Николай Хайтов“. „Това е може би първо публично признание за мен от 1979 г., когато за първи път пристъпих тази сграда, където тогава беше смолянския театър. От тогава аз съм отдадена не само на театъра, а и на идеята, че културните институции в този град трябва да работят заедно“, каза актрисата.
Петър Костадинов е дългогодишен ръководител на кино-фотоклуб „Орфей“ – от 1970 до 1989 г. Негов наследник е фотографът Сашо Сарандалиев, който казва за своя учител, че е един от най-добрите фотографи. „В изложбата е представена много малка част от това, което е негово творчество. Превесът му е повече към киното – филмите, които се съхраняват в НЧ „Христо Ботев“. За мен е изключително радостно, че неговият внук от няколко години се занимава много активно с фотография. С тази изложба целяхме да покажем разликата във фотографията при Петър Костадинов и сегашната на неговия внук – Адам Григориян”, допълни Сарандалиев.

Председателят на НЧ „Христо Ботев“ Иван Иванов удостои с почетна грамота „150 години Образцово народно читалище“ Сашо Сарандалиев за постигнати изключителни художествени и творчески резултати във връзка с 60 години от създаването на кино-фотоклуб „Орфей“ и 90 години от рождението на Петър Костадинов, а на клуба връчи почетен диплом. „Сашо Сарандалиев е единственият художествен ръководител в читалището, който работи без хонорар”, каза Иван Иванов.

Лазарин Кисьов от Стойките – дългогодишен ръководител на Държавен ансамбъл „Родопа“ заяви пред присъстващите, че Петър Костадинов е един от основателите на ансамбъл „Родопа“. „Аз имам архивни доказателства за това. През 1960 година, когато Апостол Кисьов се установява в Смолян, Петър Костадинов е заемал ръководна длъжност към отдел „Култура“ на бившия градски съвет и двамата заедно, с една текезесарка започват да обхождат махалите и селата, за да събират певици и музиканти и да създадат Ансамбъл „Родопа“, който първите две години е бил само с оркестър и женски народен хор. Освен много добър фотограф, той беше и много добър музикант и музикален критик. На 18 февруари 1960 г. е първата ведомост на Ансамбъл „Родопа“, което и началото на ансамбъла, поставено от Петър Костадинов и Апостол Кисьов”, посочи Лазарин Кисьов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close