Advertisement
НОВИНИ

С червени балони в небето над Смолян и други инициативи РЗИ  ще отбележи 1 декември

Във връзка със Световния ден за борба с ХИВ/СПИН РЗИ реализира мащабна информационна и мотивационна кампания под надслов: „ХИВ вече не убива, стигмата – да!“, съобщиха от здравната инспекция.

На 1-ви  декември в 10.30 ч. над училищните дворове  на гимназиите в Смолян ще полетят 80 червени балона с хелий, като израз на съпричастността на младежите с хората, живеещи с ХИВ, и като призив за преодоляване на стигмата и дискриминиращото отношение към тях.  В големите училища на областта активисти на БМЧК и други специално обучени връстници ще поставят информационни табла, ще разпространят емблематичната червена лентичка, както и над 1000 презерватива и 800 брошури за начините за предпазване от инфекцията и мотивиращи отговорното сексуално поведение.

Вечерта на 1 декември 350 кондома и атрактивни печатни материали ще бъдат предоставени на посетителите на най-популярните барове, денонощни магазини и дискотеки в Смолян. Целта е да се насърчи безопасният секс и да се напомни, че в РЗИ всеки може да се изследва безплатно и анонимно за ХИВ и други инфекции.

В седмицата от 1 до 8 декември жителите и гостите на Смолян могат да установят с бързи тестове статуса си за ХИВ/СПИН, а чрез имуноензимни тестове – за хепатит В, С и сифилис. Това ще се случва всеки работен ден, от 10 ч. до 14 ч. в кабинета за медицински изследвания на Регионалната здравна инспекция.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!