Advertisement
НОВИНИ

С акция срещу тютюнопушенето РЗИ – Смолян, отбелязва Международния ден без тютюнопушене

С акция срещу тютюнопушенето РЗИ – Смолян, отбелязва Международния ден без тютюнопушене – 16 ноември, съобщиха от  здравната инспекция. По този повод днес ще се проведе акция сред учениците и персонала на смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство. Пушачите сред тях ще имат възможност да се убедят в способността на пушенето да причинява кислороден глад, като измерят съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух и съответстващото ниво на карбоксиоксихемоглобин в кръвта им. Ще им се предоставят информационни материали, с които да се мотивират подрастващи и възрастни към една от най-значимите житейски стъпки за един пушач – спирането на цигарите и другите тютюневи продукти.

„Всички желаещи да поемат към промяна имат възможност целогодишно да посетят Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушенето в РЗИ. Той работи безплатно с различни възрастови групи, след предварителна уговорка на тел. 0301/ 58930”, поясняват от здравната инспекция.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи от 2020 г. в България ежедневни потребители на тютюн са над една трета (34.5%) от населението на възраст над 20 г. Остава тревожно и нивото на пушене след най-младите. Повече от една четвърт от анкетираните ученици (26.3%) са правили опити да пушат, а всяко пето дете е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%).

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, а историята му започва през 1971 г., в град Рандолф, САЩ, когато американецът Мълейни убедил своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. Спестените средства били използвани за основаването на фонд за стипендии към местното училище. След набирането на достатъчно популярност от 1977 г. Американската общност за борба с рака обявява всеки трети ноемврийски четвъртък за ден, посветен на отказването от пушенето. По настоящем той се чества официално и от Международния съюз за борба с рака (UICC), и се отбелязва в много държави по света.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!